PAVEL HAAS QUARTET

20 LET NA SCÉNĚ

Koupit album
Katalogové číslo: SU 4306-2

Letos je tomu již 20 let, kdy houslistka Veronika Jarůšková s violistou Pavlem Niklem založila dnes mezinárodně uznávaný soubor Pavel Haas Quartet. Kvarteto vystupuje v nejvýznamnějších světových koncertních síních (Wigmore Hall v Londýně, Musikverein ve Vídni, Concertgebouw v Amsterdamu, Elbphilharmonie v Hamburku, Carnegie Hall v New Yorku atd.) a nahrálo devět alb ověnčených mnoha prestižními cenami domácí i zahraniční kritiky (Gramophone Award, BBC Music Magazine Award, Diapason d’Or de l’Année, Classic Prague Award atd.). Významný britský hudební časopis BBC Music Magazine zařadil Pavel Haas Quartet mezi 10 nejlepších smyčcových kvartet všech dob.

 

Pavel Haas Quartet na koncertě ve Dvořákově síni pražského Rudolfina, který se konal 12. září v rámci mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha, obdržel Jubilejní platinovou desku od společnosti Supraphon, exkluzivního vydavatele nahrávek souboru. Veronika Jarůšková k výročí kvarteta poznamenala: „Pro mě osobně je hudba královnou, v jejíchž službách mám tu čest působit už 20 let. Z období dětské fantazie jsem se díky ní plynule přesunula do světa zázraků, do krajiny plné citů, lásky, ale i občasných strastí. V hudbě zkrátka nacházím a zažívám vše, co k životu patří, a když to můžu sdílet se svými kolegy v kvartetu, je to opravdové štěstí.“ Ředitelka Supraphonu Iva Milerová k tomu dodává: „Nesmírně si vážíme spolupráce s Pavel Haas Quartet, který máme pod našimi supraphonskými křídly již 16 let! Jsou to nejen výteční muzikanti, ale i báječní lidé, se kterými nás pojí dlouholeté přátelství. Těším se na pokračování naší společné cesty a na další hudební projekty.“

 

Pavel Haas Quartet má před sebou bohatou koncertní sezónu, kterou zahájil v srpnu na festivalu Schubertiade v Rakousku a recitály v Zurichu, Edinburghu a nizozemském Zeistu. V průběhu podzimu bude hostem festivalu Janáček Brno a zamíří opět na prestižní evropská pódia, jakými jsou např. Teatro Petruzzelli v italském Bari, Bozar v Bruselu, Prinzregententheater v Mnichově, Assembly Rooms v britském lázeňském městě Bath či londýnská Wigmore Hall. V prosinci pak začnou Veronika a Peter Jarůškovi společně se svým dlouholetým přítelem a kolegou, izraelským klavíristou Borisem Giltburgem, nahrávat kompletní klavírní tria Antonína Dvořáka pro vydavatelství Supraphon. V lednu a v únoru soubor čeká pokračování turné po Evropě a v březnu opakované pozvání do USA.

 

Kvarteto hraje ve složení Veronika Jarůšková (housle), Marek Zwiebel (housle), Karel Untermüller (viola), Peter Jarůšek (violoncello).

 

www.pavelhaasquartet.com