ALEŠ HÁMA

PUTOVÁNÍ S OSLEM!

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6664-2

Jsou cestopisy a cestopisy. Ten z pera Miloslava Šimka a Josefa Fouska se však v mnohém z obvyklých představ vymyká. Ostatně už jen jeho název Putování s oslem! napovídá mnohé a především pak to, že cestopisné putování to je typicky „šimkovsky“ humorné. Kniha, jež poprvé vyšla v roce 1994, nyní získala také svou audiopodobu, které propůjčil svůj hlas populární herec, zpěvák, kytarista, moderátor a komik Aleš Háma.

 

„Nikoliv o knize, ale o samotných putováních s oslem mi vyprávěla nejen Slávkova dcera Hanka, se kterou jsem dělal Snídani s Novou, ale poté i sám Slávek. Knihu jsem četl až později,“ vzpomíná Aleš Háma na své první setkání s historkami z cest party kamarádů po Šumavě, jejichž putování s nimi po devět let absolvoval a nezřídka různými kuriózními způsoby ovlivňoval nebo dokonce řídil nevyzpytatelný osel Honza.

 

Dobrodružství skupinky cestovatelů v čele s komikem, humoristou a spisovatelem Miloslavem Šimkem a spoluautorem knihy spisovatelem, básníkem, textařem, humoristou, písničkářem, cestovatelem a fotografem Josefem Fouskem mají tak nejen díky oslovi Honzovi, ale i naturelu ostatních zúčastněných charakter sympatického „klukovského bláznovství“. To pak ještě akcentuje pro oba autory typický humor a nadhled.

 

„Byly to asi krásné letní dny, které Miloslav Šimek a jeho přátelé zažívali při letních putováních s oslíkem… Byly to takové ostrovy svobody v tehdejším Československu a ti, kteří mají rádi styl vyprávění Miloslava Šimka, budou nadšeni. Narazíte na chvíle jímavé, napínavé, ale především humorné... Já sám jsem se při načítání téhle knížky zase královsky bavil a děkuju rodině Miloslava Šimka a Supraphonu za tuhle příležitost,“ komentuje Háma své dojmy z knihy samotné i práce na ní.

 

Jak populární herec a moderátor navíc dodává, i on sám má k podobným „klukovským“ toulkám blízko: „Od 14 let jsem jezdil s kamarády z Karlových Varů do Orlických hor, kde jsme cestovali s koněm a povozem a hrávali divadlo na návsích nebo po letních táborech. Mám z té doby fůru zážitků a moc rád na to vzpomínám. Oni, věřte, nebo ne, jezdí pořád...“

 

Z výše uvedeného je tedy patrné, že Aleš Háma je k interpretaci v literární tvorbě Miloslava Šimka ojedinělé beletristické práce osobou víc než povolanou. I díky němu tak vznikla audiokniha, kterou si posluchači mohou vychutnávat nejen po celé léto, ale doslova po celá léta…

Připojené video