MILAN KUNDERA

NEVĚDĚNÍ

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6666-2

Vydání románů Milana Kundery je vždy velkou událostí, a tou je i publikace románu Nevědění. Příběh o návratu emigrantů do porevoluční vlasti vyšel již ve více než padesáti zemích. V České republice ho vydalo loni poprvé nakladatelství Atlantis. Do češtiny ho převedla Kunderova tradiční překladatelka Anna Kareninová. Román krátce po svém vydání vyhrál anketu Lidových novin Kniha roku.


V pátek 7. října 2022 Nevědění vychází v nezkrácené verzi (4 hodiny 40 minut) u vydavatelství Supraphon v podobě audioknihy, kterou kongeniálně načetl člen Činohry Národního divadla Radúz Mácha. Jde teprve o druhou českou audioknihu s dílem Milana Kundery (jako první vyšla v roce 2018 Nesnesitelná lehkost bytí). 


Během příprav na nahrávání audioknihy jsem postupně zjišťoval, jak je těžké Kunderova slova sdělovat z nadhledu, příliš příběh neprožívat, být komentátorem a nechat fantazii na posluchači. To mě předtím vůbec nenapadlo. Hledal jsem tedy nějaký autentický styl, jak to celé uchopit a být pro posluchače spíš samotným autorem než interpretem,uvedl Radúz Mácha.


Pro mnoho čtenářů je Nevědění nejkrásnějším románem Milana Kundery (píše v doslovu ke knižnímu vydání Sylvie Richterová). Věčné téma návratu z ciziny je zde konfrontováno s Homérovou Odysseiou. Autor zjišťuje, že návraty nejsou možné. Ani do místa, ani do času, ani do vzpomínek.


Audiokniha Nevědění vychází na CD-MP3 i v digitálních formátech.


MULTILINK: https://lnk.to/KunderaNevedeniWE

Připojené video