JAKUB HRŮŠA HUDEBNÍM ŘEDITELEM

KRÁLOVSKÉ OPERY V LONDÝNĚ

Světově uznávaný dirigent Jakub Hrůša se od září 2025 stane novým hudebním ředitelem Královské opery v Covent Garden, kterou před ním jako jediný Čech v padesátých letech minulého století krátce řídil Rafael Kubelík. Do té doby bude zastávat pozici designovaného hudebního ředitele.


Na prestižním postu v jednom ze světově nejvýznamnějších operních domů Jakub Hrůša vystřídá Antonia Pappana, který od sezony 2024/2025 přijal u Londýnského symfonického orchestru místo šéfdirigenta po Simonu Rattleovi, jenž odchází k Symfonickému orchestru Bavorského rozhlasu. Podepsáním smlouvy s Královskou operou v Londýně a po nedávných opakovaných vystoupeních s Berlínskými a Vídeňskými filharmoniky i vysoce oceňovaném debutu na Salcburském festivalu se nejlepší český dirigent současnosti Jakub Hrůša dostává na absolutní světovou špičku ve svém oboru.


Jakub Hrůša bude po Karlu Ranklovi, Rafaelu Kubelíkovi, siru Georgu Soltim, siru Colinu Davisovi a Bernardu Haitinkovi teprve sedmým hudebním ředitelem Královské opery v jejích poválečných dějinách. Se sirem Antoniem Pappanem, nejdéle sloužícím hudebním ředitelem Královské opery, který ze svého postu odstoupí na konci sezony 2023/2024, bude až do září 2025 sdílet ředitelskou zodpovědnost za fungování operního domu.


Katalog nahrávek Jakuba Hrůši na Supraphonline:


https://www.supraphonline.cz/umelec/641-jakub-hrusa