IRENA DOUSKOVÁ

NOVÁ AUDIOKNIHA

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6671-2

V knize povídek Ireny Douskové Konec dobrý nahlížíme zlomové životní situace obyčejných lidí zasazené do odlišných dějinných událostí. Různí lidé v různých dobách, s různými názory a různými životy, a přesto mají všichni něco společného.


V pátek 27. října 2022 vychází Konec dobrý v audioknižní podobě načtený herci Janem Vondráčkem a Evou Hacurovou. „Slyšet výborné herce, a takoví zatím byli všichni, kteří kdy některé moje knihy načetli, je vždycky radost. Obvykle ani nepřemýšlím nad tím, že jsem autorkou textu,“ komentuje Irena Dousková převedení svých knih do audioknižní podoby.

 

Povídková kniha Konec dobrý, zachycující atmosféru některých okamžiků z posledních více jak padesáti let naší země, pokračuje v řadě zvukových supraphonských verzí literárních prací Ireny Douskové (Hrdý Budžes, Oněgin byl Rusák, Goldstein píše dceři, Darda). Opět můžeme obdivovat autorčinu zásadní schopnost vytěžit z vnější společenské situace mimořádný zážitek ponoru do vnitřního světa hrdiny, který onu situaci prožívá. První povídka se například odehrává v srpnu 1968 a vstup ruských vojsk tvoří jakoby nedůležité pozadí problémů malého chlapce, zavřeného v nemocnici. V dalších povídkách prožijeme s hrdinou chvíle před pohřbem Václava Havla nebo očima německého literáta nahlédneme porovnání současného Českého Krumlova s atmosférou téhož města v době, kdy zde žil slavný malíř Egon Schiele. Kontrast pocitu pomíjivosti a marnosti s potřebou konat věci, jež přesto považujeme za důležité, je v povídce Konec dobrý doveden až k humorné pointě.

 

Vzhledem k době vzniku knihy (2021, nakladatelství Druhé město) je také důležité podtrhnout téma izolace, které z textů přímo čiší a volá o pozornost. Každá z postav se nějakým způsobem vztahuje k okolnímu světu, ale zároveň se z něj z různých důvodů vyčleňuje. Kniha byla letos mezi nominovanými na cenu Magnesia Litera v kategorii prózy.

 

Oba interpreti Jan Vondráček i Eva Hacurová vystihli charakteristiku autorčina díla skvělým vypravěčským stylem. „Nahrávku už jsem si poslechla, moc se mi líbila. Jana Vondráčka i Evu Hacurovou znám z Divadla v Dlouhé, oba jsou vynikající. Byla jsem ráda, že to mohli být právě oni. Honzovi jsem to hned napsala,“ uvedla Irena Dousková, která zároveň k tématu audioknih dodala: „Zájem o audioknihy mě těší. Je to další způsob, jak dostat knížky i k lidem, co by si je třeba nepřečetli. Nedivím se mu, sama jsem nejen nadšeným čtenářem, ale i posluchačem.“


Zvuková podoba knihy byla nahrána v nezkrácené verzi 4 hodiny a 24 minut. Supraphon jí vydá již v pátek 27. října 2022 na CD-MP3 i v digitálních formátech.

 

MULTILINK: https://lnk.to/DouskovaKonecDobryEM


Připojené video