MEMOÁRY VLASTY CHRAMOSTOVÉ

ČTE ZUZANA STIVÍNOVÁ

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6640-2

První paměti velké osobnosti a známé herečky Vlasty Chramostové byly v české memoárové literatuře asi nejobjevnější zpovědí, která ve svobodné době vyšla. Chramostová je v nich k sobě otevřená až nemilosrdná, ale snaží se poctivě dobrat pravdy i o druhých, kteří prošli jejím životem. Její psaní nepostrádá literární kvalitu, nejde o veselé herecké historky, ale o vzpomínky na důležitá období vlastního života i života naší země.

 

Sama Vlasta Chramostová se před lety zmínila, že pokud by jednou měl někdo její memoáry načíst, byla by ráda, kdyby se toho chopila její blízká kolegyně z Národního divadla Zuzana Stivínová. Obě spojovala nejen práce v Národním divadle, ale i podobný herecký projev a temperament.

 

Letos v říjnu uplynuly tři roky od úmrtí slavné herečky a audiokniha pod názvem Vlasta Chramostová vychází 27. října v podání Zuzany Stivínové u vydavatelství Supraphon. Herečka knihu načetla podle doplněného vydání z roku 2006 a celkový čas nahrávky činí dvanáct a půl hodiny. Audioknihu doplňuje speciální bonus s autentickým záznamem hlasu Vlasty Chramostové, kdy čte povídky Jaroslava Seiferta ze sbírky Všecky krásy světa a zpívá dva šansony nahrané v 60. letech.

 

Zuzana Stivínová při nahrávání zavzpomínala na jedno z pravidel, kterého se Vlasta Chramostová snažila držet: „Když už to nemá tu kvalitu, tak nestojím o tu kvantitu.“


Vlasta Chramostová nejprve zažila obrovskou slávu na jevišti, ve filmu, v rozhlase a v televizi, po roce 1968 nesměla z politických důvodů dvacet let vystupovat a zabývala se mimo jiné tzv. domácím bytovým divadlem. Po roce 1998 se vrátila na jeviště Národního divadla i do filmu. Kromě těchto proměn zažila několik tragických osobních událostí (při autohavárii zavinila smrt svého dítěte, byl zveřejněn její podpis spolupráce s STB), z nichž se řadu let léčila. Její nesmírně cenné vzpomínky, líčící dobu od jejího narození až po přelom tisíciletí, přinášejí známé i dosud nikdy nezveřejněné situace a údaje z hereckého, politického a veřejného života.

 

Knihy svých vzpomínek vydala Vlasta Chramostová v letech 1999 a 2006, obě v nakladatelství Doplněk, a posléze v roce 2018 s názvem Byl to můj osud. Na přeskáčku I a II v nakladatelství Academia.

Připojené video