JAN SPÁLENÝ

NA VINYLU A CD V REEDICI

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6768-1

Jan Spálený patří k letošním čerstvým osmdesátníkům. Natočil a stále natáčí krásnou muziku, album s názvem Asi v tom bude nějakej háček je však v jeho diskografii do jisté míry unikátní. Je vedené jako jeho sólové, tedy bez ASPM, a doplněné skvělými studiovými hudebníky.

 

Vedle Spáleného hrají na albu elitní muzikanti jako Petr Kalandra (harmonika, zpěv), Michal Pavlíček (kytary), Jiří Veselý (baskytara, akordeon) a Jiří Hrubeš (bicí, perkuse). Album je opatřeno „varováním“ o nevyužití syntezátorů a je to čistá radost z poslechu uceleně znějícího repertoáru pro výborné muzikanty a svérázný hlas hlavního protagonisty. Obsahuje jen dvě cover verze, zbytek hudby napsal Spálený s texty Pavla Vrby, Petra Kalandry, Zdeňka Rytíře i svými vlastními.

 

V polovině osmdesátých let už se začalo rozednívat a tohle je deska, která nám tuto dobu vhodně připomíná. Reedice obsahuje nový remastering a je vylisována na 180 gramů těžký vinyl. Původní tvůrci grafik Karel Haloun a fotograf Jaroslav Prokop rekonstruovali obal, poprvé v podobě, jak měl v roce 1985 vypadat, tedy i s fotografií bubeníka Hrubeše, který emigroval, a tak ho minulý režim na obalu zapřel.

 

„Je to z chodu života lehce posmutnělé, mile ironizující, zdánlivě odevzdaně nazpívané, ale zároveň plné skryté energie, jedinečného sentimentu a uvěřitelné v každém tónu a slovu,“ dodává šéfproducent firmy Supraphon Karel Deniš.

  

V CD verzi reedice k původním dvanácti písničkám přibylo dalších osm, zčásti ze supraphonského archivu, ale především ze tří alb, která Jan Spálený natočil pro firmu Lotos. Spálený si je sám vybral a tím je muzikální kontinuita až do roku 2007 zachována.

 

Dohromady reedice v CD verzi nabízí více než sedmdesát pět minut poslouchání osmdesátiletého solitéra, jehož autorský, interpretační, producentský i lidský podíl je na československé hudební scéně zásadní.

  

Tracklist:

 

Myslím teď na tebe, moje milovaná / Už zrezly bezy / Stoupá dým / Aceton blues / Asi v tom bude nějakej háček / Bojler blues / Špitál u sv. Jakuba (Saint James Infirmary Blues) / Hádej / Tak jo / Mý lásky pouťový / Mezi břehy / Blues Nádržní ulice (Basin Street Blues)

CD BONUSY Ještě jednou si vrznout / Sekáčová Lady / Krok-sun-krok / Zlatý zuby zebou / Tonda B III. / Hospoda U černýho světa / Blues o lásce a rumu / Quasimodo

Připojené video