SALON MLUVENÉHO SLOVA

NOVINKY PODZIMU

Vydavatelství Supraphon v pondělí 14. listopadu 2022 v Radiocafé Českého rozhlasu představilo zástupcům médií podzimní novinky mluveného slova za účasti celé plejády jejich tvůrců i producentů Supraphonu: Nadi Dvorské a Alana Piskače. Herečka Zuzana Stivínová hovořila o memoárech své přítelkyně Vlasty Chramostové, Radúz Mácha mluvil o náročném vzniku audioknihy Nevědění Milana Kundery. Na prezentaci nechyběly i spisovatelky Irena Dousková, Kristina Hlaváčková či překladatelky Anna Kareninová a Kateřina Hilská. Právě Hilská stojí za překladem románu Paní Dallowayová Virginie Woolfové, který načetla herečka Marie Štípková. Přítomné přišli pozdravit také vdova po Miloslavu Šimkovi paní Magdaléna a textař, písničkář a spoluautor knihy Putování s oslem Josef Fousek, která také nyní vyšla poprvé v audiopodobě. Odpolednem provedla moderátorka Lenny Trčková.


Jednotlivé novinky Supraphonu, tak jak byly představeny na včerejším Salónu mluveného slova: 


Nejznámější konspirační teorie / čte Pavel Rímský


Audiokniha představuje populární formou více než dvacet nejznámějších konspiračních teorií. Tvůrci posluchačům předkládají informace a často protichůdná tvrzení tak, jak jsou k dispozici ve veřejně dostupných zdrojích, a věří, že si svůj úsudek udělají sami. Zda je poslech pouze pobaví, donutí k zamyšlení nebo inspiruje k hledání pravdy, je čistě na nich.


Hana Doskočilová: Diogenes v sudu, Damoklův meč a další známé příběhy z doby dávné a nejdávnější / čte Matouš Ruml


Celkem 38 poutavých příběhů z českých a evropských dějin i z řecké a křesťanské mytologie pro celou rodinu. Jaké tajemství v sobě skrývá trojský kůň? Kde byly Potěmkinovy vesnice? Kdo si poradil s gordickým uzlem? Co se stalo u Waterloo a kdo zvolal: A přece se točí…? A co Achillova pata, Atlantida, Golem a Kolumbovo vejce? Vtipné odpovědi na tyto a další záludné otázky najdete v příbězích Hany Doskočilové. Vyprávění je určeno zvídavým dětem od osmi let.


Miloslav Šimek, Josef Fousek: Putování s oslem! / čte Aleš Háma


Humoristické vyprávění o prázdninových putováních Miloslava Šimka, Josefa Fouska a jejich přátel po Šumavě. Vtipný cestopis o toulkách několika kamarádů s nevyzpytatelným oslem Honzou. Řada veselých historek je podmíněna kuriózním společníkem skupiny výletníků – oslem, který celých devět let dodával svou přítomností jejich výpravám charakter sympatického klukovského bláznovství. V literární tvorbě Miloslava Šimka je "Putování s oslem!" ojedinělou beletristickou prací, kterou napsal společně s Josefem Fouskem.


Karel Čapek a Josef Čapek dětem / čtou různí interpreti


Dětské knížky bratří Čapků patří do zlatého fondu české literatury. Jejich literární texty jsou nadčasové, mají trvalou uměleckou hodnotu a líbí se již několikáté generaci čtenářů. Krásná čeština, laskavý styl vyprávění a mimořádná úroveň práce s jazykem činí z tvorby bratří Čapků absolutní klasiku, kterou by měl znát každý. Čtou: Karel Höger, Josef Somr, Petr Štěpánek, Tomáš Töpfer, Marek Eben, Ladislav Frej, Jiří Krampol, Jiří Suchý z Tábora ad.


Virginia Woolfová: Paní Dallowayová / čte Marie Štípková


Slavný román v podobě audioknihy vyšel u příležitosti 140. výročí narození Virginie Woolfové. Jde o její nejznámější dílo, které vznikalo v letech 1922 až 1924. Původně se mělo jmenovat Hodiny, protože údery zvonu Big Benu prostupují celou knihou jako uvědomění si neodvolatelně uplývajícího času, pomíjivost dění. Autorka o své knize prozradila, že jde současně o svět viděný očima duševně zdravých a šílených.


Kristina Hlaváčková: Ono samo se to.../ čte Vanda Hybnerová


Zvuková verze úspěšné knihy plné legračních historek psaných životem jedné trochu praštěné mladé autorky. Máte občas pocit, že si z vás vesmír utahuje? Chcete se od srdce zasmát a na cizí účet obzvlášť? Přes veškerou její snahu procházet životem jako nenápadná seriózní osoba, téhle autorce se dějou… věci!


Irena Dousková: Konec dobrý / čtou Jan Vondráček a Eva Hacurová


Mimořádná audiokniha zachycující příběhy hrdinů povídek v dobách normalizace i v covidové současnosti. Povídková kniha Konec dobrý, zachycující atmosféru posledních více jak padesáti let naší země, pokračuje v řadě zvukových supraphonských verzí literárních prací Ireny Douskové (Hrdý Budžes, Oněgin byl Rusák, Goldstein píše dceři, Darda). Opět můžeme obdivovat autorčinu zásadní schopnost vytěžit z vnější společenské situace mimořádný zážitek ponoru do vnitřního světa hrdiny, který onu situaci prožívá.


Vlasta Chramostová: memoáry / čtou Zuzana Stivínová, Václav Jílek

Vzpomínky na důležitá období vlastního života i naší země z pera velké osobnosti a známé herečky. Knihy svých vzpomínek vydala Vlasta Chramostová v letech 1999 a 2006, obě v nakl. Doplněk, a posléze v roce 2018 s názvem Byl to můj osud. Na přeskáčku I a II v nakl. Academia. Naše četba je z doplněného vydání v roce 2006. Vlasta Chramostová, nesmírně inteligentní a skvělá herečka, prošla v životě několika naprosto rozdílnými etapami.


Josef Lada: Pohádky a vyprávění slavného malíře / čtou různí interpreti


K prosincovému výročí narození a úmrtí slavného malíře a spisovatele Josefa Lady vychází soubor všech jeho pohádek, povídání a rozhovorů, které se nacházejí v archivu Supraphonu za období 50 let. Uslyšíme tak pohádku o bubácích a hastrmanech v interpretaci Františka Smolíka i dramatizované příběhy těchto strašidel, četbu i dramatizaci pohádky o kocouru Mikešovi, dramatizovanou pohádku O chytré kmotře lišce či všechny Nezbedné pohádky. Komplet, který svým charakterem navazuje na souborná vydání zvukových podob díla Oty Pavla a Karla Poláčka, je doplněn dosud nevydanou pohádkou O chudém královstvíčku, čtenou s vtipem a nadšením Ivanem Luptákem.


Milan Kundera: Nevědění / čte Radúz Mácha


Pro mnoho čtenářů je Nevědění nejkrásnějším románem Milana Kundery (píše v doslovu ke knižnímu vydání Sylvie Richterová). Byl dokončen v roce 1999 a dosud vydán ve více než padesáti zemích. V Čechách vyšel v roce 2021 v nakladatelství Atlantis a vzápětí vyhrál anketu Lidových novin Kniha roku. Původně psaný ve francouzštině pod názvem L'ignorance je přeložen do češtiny Annou Kareninovou. Věčné téma návratu z ciziny je konfrontováno s Homérovou Odysseiou. Autor zjišťuje, že návraty nejsou možné. Ani do místa, ani do času, ani do vzpomínek. Provází své protagonisty od nevědění mládí, které však rozhoduje o následném životě, po náhlá i uvážená rozhodnutí na prahu stáří. Otázky, které si hrdinové Nevědění kladou, jsou otázky, na něž hledáme odpovědi každý z nás. Jsou to otázky po smyslu života.

 

… a ještě u supraphonu 25.11. 2022 vyjde:


Miloslav Šimek & Jiří Grossmann: V klokotu velkoměsta

Unikátní záznamy, z velké části považované za ztracené, z tvůrčí dílny nezapomenutelné dvojice.


Semafor: Komplet her z let 1971-1979 na 16CD

Sedmdesátá léta jednoho z nejdůležitějších divadel naší kulturní historie


VÍCE O MLUVENÉM SLOVĚ V KATALOGU SUPRAPHONU:


https://www.supraphon.cz/salon-mluveneho-slova