PETRA JANŮ

SLAVÍ 70!

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6074-2

Petra Janů začala zpívat před padesáti lety, během nichž si s úspěchem vyzkoušela téměř všechny styly a žánry, které v populární hudbě existují. Vedle písní zahraničního a tuzemského středního proudu nazpívala filmové a muzikálové melodie, šansony, skladby ve stylu soulu, rocku a popu. V sobotu 19. listopadu slaví sedmdesáté narozeniny.


Začátek kariéry Petry Janů odstartoval v roce 1972, kdy na pěvecké soutěži talentů Mladá píseň v Jihlavě získala Stříbrný řetěz a zaujala i představitele pražského divadla Semafor. Na jeho jevišti pak účinkovala až do konce sedmdesátých let. V té době se zároveň stala z Jany Petrů Petra Janů. Neboť zpěvačka Jana Petrů už na české hudební scéně kdysi působila.


V roce 1977 začala zpívat se skupinou Prorock, se kterou u Supraphonu natočila své první album Motorest. Ve stejném roce získala bronzovou příčku v anketě Zlatý slavík a o rok později se stala dokonce stříbrnou Slavicí. V roce 1980 vydala skvělou rockovou desku Exploduj! A v roce 1982 album Já & My – na které navázalo v roce 1984 album Ročník 50. Její repertoár jí v té době téměř výhradně psal Ota Petřina. Později pro ni některé songy skládal Petr Janda a Ondřej Soukup. S Petrem Jandou slavili v roce 1985 obrovský úspěch se stejnojmenným hitem ze společného alba Jedeme dál, který se v průběhu dalších let stal i jedním z jejich největších hitů – duetů.


V roce 1985 vydal Supraphon Petře Janů album 12 Famous And Awarded Movie Songs, na které nazpívala songy oceněné Oscarem. Zpěvačce přineslo za dvě stě tisíc prodaných LP desek doma i v zahraničí Zlatou desku.


V roce 1987 se Petra Janů stala poprvé zlatou Slavicí (a to i ve dvou následujících letech). V té době nazpívala své největší hity Už nejsem volná, Moje malá premiéra, Říkej mi či S láskou má svět naději. Několik let úspěšně spolupracovala s Karlem Svobodou a vystupovala s kapelou Golem.


Po roce 1990 přišla do Čech vlna muzikálů – díky roli Madame Thenardiér v jednom z nejslavnějších světových děl všech dob Bídníci (Les Misérables) autorů Claude–Michela Schönberga a Alaina Boublila zažila zpěvačka uznání od diváků i hudebních a divadelních odborníků. Později zazářila například i jako Titánie ve Snu noci svatojánské, Sladká Sue v Někdo to rád horké, Gertruda v Hamletovi či Rozina v Golemovi. Za roli Královny ve Třech mušketýrech uváděných pražským Divadlem Broadway byla nominována na cenu Thálie 2004. V tomto roce Supraphon vydal speciální dvojalbum mapující zvlášť rockovou a zvlášť popovou dráhu úspěšné zpěvačky. V roce 2009 vydala Janů po delší době novinkové album, které nazvala Kouzlo (Epinien) a Supraphon v té době připojil kompilaci filmových a muzikálových melodií pod názvem Vzpomínky.


V rámci šedesátin, roku 2012, vydala u Supraphonu velkou reprezentativní 3CD kompilaci Má pouť – Zlatá kolekce, která zmapovala její čtyřicetiletou pěveckou dráhu. V roce 2015 se spojila s doprovodnou kapelou Amsterdam, a kromě koncertních turné s ní nahrála také novinkové album Blázni (Warner Music), jež vyšlo v roce 2017 – ve stejném roce, jako Supraphon vydal reprezentativní komplet 4CD Petra a Petřina s kompilací písní Oty Petřiny.


Letos slaví Petra Janů dvojí výročí - 50 let na scéně a jak sama říká, že právě jí je 2x 35 let. Má za sebou řadu výročních koncertů, včetně veleúspěšného galakoncertu v legendární pražské Lucerně a vydání speciálního dvojalba Hity a Rarity (Radioservis).


Diskografie Petry Janů na Supraphonline.cz: https://www.supraphonline.cz/umelec/1364-petra-janu