VUS ONDRÁŠ A JIŘÍ SLAVÍK

Koupit album
Katalogové číslo: SU 4321-2

Cesta světla je mimořádný projekt skladatele a multiinstrumentalisty Jiřího Slavíka, který skrze hlasy a nástroje Orchestru lidových nástrojů a dívčího sboru Vojenského uměleckého souboru ONDRÁŠ nechává rozeznít vánoční příběhy z českých a moravských koled v nových barvitých úpravách. Album Cesta světla vydá Supraphon na CD i v digitálních formátech v pátek 25. listopadu 2022.

 

Repertoár obsahující i ty nejznámější české a moravské koledy dostal ve Slavíkově aranžmá kabát lidové symfonie, kterou doplňují sborové vícehlasy i sólové zpěvy. Podstata jeho úprav vychází z hudebního zobrazení textů jednotlivých písní: ty popisují příběh narození spasitele Ježíše Krista i typické vánoční vinšování, při kterém se svět na chvíli pozastaví, aby lidé mohli být spolu.

 

Když z jara roku 2020 zasáhla svět covidová pandemie, právě tyto koledy zněly hlavou zkušenému jazzmanovi a skladateli s lidovými kořeny Jiřímu Slavíkovi. „Samotná kompozice hudby probíhala v období, kdy psychika každého člověka procházela těžkou zkouškou. Nikdo nevěděl, kdy bude zase možné scházet se, společně hrát a zpívat,“ vzpomíná Jiří Slavík. „Z tehdejších temných dnů bylo nutné hledat cestu ven, cestu, která bude na svém konci mít světlo.“

 

Zamýšleným interpretem byl od počátku Vojenský umělecký soubor ONDRÁŠ – muzikanti a zpěváci ukotvení v lidové hudbě, ale otevření a ochotní vykročit mimo žánrové hranice. „ONDRÁŠ je jediné profesionální seskupení v Česku, které dokáže interpretovat velmi prokomponovanou a komplexně napsanou hudbu, kde je zároveň silný odkaz na tradiční lidovou stylovost, frázování a výraz,“ uvedl Jiří Slavík.

 

Zajímavostí přebalu CD Cesta světla je titulní fotografie, která zachytila vznik nových hvězd v mlhovině Carina z teleskopu Jamese Webba, NASA.

 

Koncertní provedení Cesty světla natočí v listopadu Česká televize pro adventní vysílání programu ČT Art. V průběhu prosince bude mít i několik koncertních provedení.

  

VUS ONDRÁŠ – CESTA SVĚTLA/ KONCERTY


2. 12. – Boleradice (Divadlo Boleradice)

6. 12. – Ostrava (Svatováclavský hudební festival, Evangelický Kristův kostel)

13. 12.Vyškov (kasárna Dědice)

17. 12.České Budějovice (sál Jihočeské filharmonie)

20. 12.Rožnov pod Radhoštěm (kostel Všech svatých)

27. 12.Brno (katedrála sv. Petra a Pavla)

28. 12.Svatý Kopeček u Olomouce (bazilika Navštívení Panny Marie)

 

www.vusondras.cz

 

 

Připojené video