IVAN LUPTÁK

ROZHOVOR

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6674-2

K prosincovému výročí narození a úmrtí legendárního malíře a spisovatele Josefa Lady vychází u vydavatelství Supraphon soubor všech jeho pohádek. Jedná se o více než dvanáct a půl hodiny nahrávek, které se nacházejí v archivech Supraphonu za období více než padesát let. V audioknize, příznačně nazvané Josef Lada: Pohádky a vyprávění slavného malíře, jsou pohádky Bubáci a hastrmani v interpretaci Františka Smolíka z roku 1967 a slavné a úspěšné nahrávky ze 70. až 90. let, které vznikaly podle knih Kocour Mikeš, O chytré kmotře lišce, Nezbedné pohádky a Říkadla s celou plejádou hereckých hvězd, například s Naďou Konvalinkovou, Alenou Vránovou, Reginou Rázlovou, Naďou Gajerovou, Aloisem Švehlíkem, Václavem Postráneckým, Josefem Somrem či Markem Ebenem.


Komplet, který vychází v prosinci na 2CD-mp3, je doplněn dosud ve zvukové podobě nevydanou pohádkou O chudém královstvíčku, kterou načetl s vtipem a zaujetím herec Ivan Lupták, jemuž jsme položili pár otázek.


Ivane, měl jste jako dítě rád pohádky Josefa Lady?

Josefa Ladu jsem coby dítě vnímal spíš jako malíře. Odmala jsem měl rád jeho kresby, zachycující okamžiky české každodennosti lidí na venkově. Jeho tvorba plná živých barev, radosti a dovádění ve mně vzbuzovala pocit, že svět je v pořádku. Když řeknu, že jeho kresby jsou milé, mohl bych si naběhnout, protože toto označení bývá v umění vnímáno často pejorativně, ale zde to myslím v tom nejlepším slova smyslu. Ladovo zachycení českého venkova je zkrátka milé, uklidňující a veselé.


Co vás na natáčení pohádky pro Supraphon bavilo nejvíc?

Těch věcí je hned několik. Velice rád jsem se potkal s režisérkou Naďou Dvorskou, která mě na načítání pohádky O chudém královstvíčku oslovila. Naďa je velice empatická a vstřícná, a ačkoliv jsem při načítání audioknih vždycky dost nervózní, dokázala vytvořit tak příjemnou atmosféru, že práce byla od začátku do konce zábavou.


No a samozřejmě samotná pohádka Josefa Lady je plná různorodých postav a je tak krásná, že už když jsem si ji doma připravoval, věděl jsem, že mě práce ve studiu bude bavit. A taky že jo.


Vánoce a pohádky – máte to také tak spojené?

Abych byl upřímný, tak to tak moc nemám. Je pár pohádek, na které sice nedám dopustit, jako například S čerty nejsou žerty, Sůl nad zlato, Císařův pekař a pekařův císař, ale jinak se televizi vyhýbám a vánoční čas mám spíše spojený s hromadou jídla, odpočinku, četby a především spánku.

Připojené video