VILÉM VEVERKA

VÁNOČNÍ ALBUM

Koupit album
Katalogové číslo: SU 4316-2

Vánoce a jejich neopakovatelná atmosféra byly a jsou silným pramenem inspirace pro bezpočet hudebníků a skladatelů už po mnoho staletí. Po několika „klasických“ deskách a crossoveru Next Horizon i hobojista Vilém Veverka podlehl tomuto kouzlu a natočil „svoje Vánoce“.


S Vilémem jsme si povídali o jeho Christmas Albu, které se ihned po svém vydání vyhouplo do čela nejprodávanějších alb klasiky – dle hitparády IFPI-ČR.


Viléme, letošní Vánoce přicházíte se svým vlastním vánočním albem. Vánoční alba mají například houslisté Joshua Bell či náš Pavel Šporcl, také celá řada operních hvězd, ale vánoční album sólového hobojisty, to jste asi první?

Přiznám se, že jsem se díval, jaká vánoční alba interpretů klasické hudby existují, nicméně jsem to nepřeháněl. V globálním měřítku má vánoční „hobojové“ album pouze můj milý kolega Albrecht Mayer z Berlínské filharmonie. Na české scéně je toto album, pokud se nemýlím, vlastně první svého druhu.


Na co se mohou posluchači těšit?

S Ultimate W Bandem předkládáme album, které respektuje tradici, ale snažíme se i o nový pohled na to, jak vystihnout slavnostní vánoční atmosféru. Ve světové premiéře jsem na hoboj nahrál třeba Zimu od Antonia Vivaldiho. Ta se stala pomyslným leitmotivem a současně i narativem alba.


Jak jste postupoval při výběru jednotlivých skladeb?

Dramaturgie alba byl proces hledání, zkoušení, osvojování a ve finále i velmi intenzivní přípravy jak v rovině logistické, tak v rovině hudební. Z dramaturgického hlediska je vánoční album – možná trochu překvapivě – pro interpreta jedním z největších úkolů. Kde vlastně začít, jak nebýt povrchní či podbízivý, co přinést nového a kde pak také skončit? Ve věci dramaturgie mi rovněž významně pomohl skladatel Martin Hybler, který většinu skladeb skvěle zaranžoval.


Jako speciálního hosta jste přizval sopranistku Patricii Janečkovou. Proč zrovna ji?

S Patricií Janečkovou nás před rokem dal dohromady intendant festivalu Smetanova Litomyšl pan Vojtěch Stříteský. Patricie byla následně mým hostem také v rámci pražského koncertu „No Limits“ v prostorách Pražské křižovatky. Po této opakované zkušenosti jsem si byl jistý, že právě ona se svým hudebním cítěním a zářivým sopránem bude ideálním hostem vánočního alba.  


Vedle klasických skladeb na albu zaznívají i koledy, mezi nimiž zaujme ukrajinská koleda. Jak se do výběru dostala?

S ukrajinskou koledou Ščedryk přišel Martin Hybler, který píseň znal a nastudoval i jako sbormistr. O dalších koledách pak nebylo potřeba diskutovat, dobře jsem věděl, které chci nahrát a proč.

 

Jakou hudbou o Vánocích posloucháte?

Nejvíce hudbu barokní, a to nejen od Johanna Sebastiana Bacha, který nechybí ani na mém vánočním albu.

Připojené video