JIŘÍ SLAVÍK

CESTA SVĚTLA

Koupit album
Katalogové číslo: SU 4321-2

Cesta světla je mimořádný projekt skladatele a multiinstrumentalisty Jiřího Slavíka, který skrze hlasy a nástroje Orchestru lidových nástrojů a dívčího sboru Vojenského uměleckého souboru ONDRÁŠ nechává rozeznít vánoční příběhy z českých a moravských koled v nových barvitých úpravách.


S Jiřím Slavíkem si povídáme o tomto pozoruhodném vánočním albu.

 

Jiří, jak se zrodil nápad na album Cesta světla?

Prvotní impuls vznikl už v prosinci 2012, kdy jsem se po téměř patnácti letech vrátil do sálu ZUŠ v rodném Havířově, abych tam zahrál svůj vůbec první koncert na klavír. Koncert měl název Zimní slunovrat a já jsem pro něj tehdy upravil několik známých koled. Tato práce mě velmi bavila, a tak jsem si říkal, že bych to někdy ještě rád rozšířil a rozepsal pro větší ansámbl.

 

Prý jste od počátku příprav počítal se spoluprací se souborem VUS ONDRÁŠ?

ONDRÁŠ je jediné profesionální seskupení v Čechách, které dokáže interpretovat velmi prokomponovanou a komplexně napsanou hudbu, kde je zároveň silný odkaz na tradiční lidovou stylovost, frázování a výraz. Navíc jsme společně v posledních pěti letech neustále něco vytvářeli, a to v rámci projektů Mateřština a Krok za krokem. Tím pádem důvěrně znají moje hudební myšlení, takže je nyní naše vzájemná spolupráce velmi jednoduchá a přirozená.

 

Co bylo na realizaci alba nejtěžší a co naopak vás potěšilo?

Samotná kompozice hudby probíhala na začátku covidového období, kdy psychika každého člověka procházela těžkou zkouškou. Nejvíce mě potěšil zájem a nasazení všech interpretů, jak muzikantů, tak i celého sboru. V nahrávce účinkují mimochodem i děti včetně mého syna a svým výkonem pro mě vytvořili nezapomenutelný zážitek, který mi dodnes činí obrovskou radost.

 

Album má i koncertní podobu?

Cesta Světla se natáčela pro Českou televizí a bude uvedena na ČT Art. Zároveň má i několik koncertních provedení. Z těch aktuálních termínů to například jsou:


13. 12.Vyškov (kasárna Dědice)

17. 12.České Budějovice (sál Jihočeské filharmonie)

20. 12.Rožnov pod Radhoštěm (kostel Všech svatých)

27. 12.Brno (katedrála sv. Petra a Pavla)

28. 12.Svatý Kopeček u Olomouce (bazilika Navštívení Panny Marie)

www.vusondras.cz

Připojené video