MAREK EBEN

O MARTĚ KUBIŠOVÉ

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6767-1

Bratři Kryštof, Marek a David Ebenové se setkali s Martou Kubišovou v roce 1990 v nahrávacím studiu, kde společně dali vzniknout velmi zajímavému vánočnímu albu Adventní písně a koledy.  Úryvky z evangelií zhudebnil Marek, zaranžovat pomohli David a Kryštof, k jejich nástrojům se přidali Dalibor Štrunc na cimbál, Ingeborg Žádná na violoncello / violu da gamba, Petr Hapka na niněru a mužský sbor Schola Gregoriana Pragensis. Celkem patnáct svátečních částí evangelií sv. Lukáše a sv. Matouše dostalo citlivě moderní podobu a interpretaci.


U příležitosti znovu vydání po téměř dvaatřiceti letech tohoto pozoruhodného alba jsme se Marka Ebena zeptali:


Marku, jak vnímáte osud Marty Kubišové?

Marta Kubišová je jednou z nejpravdivějších lidí, jaké jsem vůbec kdy v životě potkal. Ona je prostě absolutně stoprocentně pravdivá ve všem, co říká. A to je něco úplně okouzlujícího.


Když jste velmi krátce po sametové revoluci započali spolupráci na vánočním albu, jaké to bylo?

Když přišla do nahrávacího studia, byli jsem okouzleni tím nadhledem, jaký měla nad celou tou situací. Když si vezmete, že ji komunisti opravdu připravili o dvacet let života, tak já bych očekával drama. Marta je prostě velkorysý člověk, ryzí charakter, který dokázal odpustit úplně všem.

Připojené video