MARIAN VOJTKO

SLAVÍ 50!

Zpěvák Marian Vojtko, úspěšná a oceňovaná hvězda tuzemského muzikálu a člen stále populárnější skupiny 4 Tenoři, slaví dnes své 50. narozeniny. Marián se narodil 20. března 1973 v Bánské Bystrici a již od dětství projevoval velký hudební talent. Své pěvecké schopnosti rozvíjel při studiu na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě a postupně se stal úspěšným, uznávaným zpěvákem – oceněným také prestižní Thálií.


Muzikálové působení započal dílem S. Sondheime Little Night Music. Během studií úspěšně absolvoval konkurz na Svobodův muzikál Dracula, kde v prvním i druhém uvedení zpíval role Kněze a Stevena. Ve slovenském nastudování Landova muzikálu Krysař ztvárnil titulní roli Krysaře a v Pomádě roli Anděla. Úspěch na pražské muzikálové scéně mu poprvé přinesla alternace titulní role hraběte Monte Crista ve stejnojmenném muzikálu Karla Svobody.


V divadlech Broadway a Hybernia vystupoval v muzikálech Kleopatra (Caesar a Marcus Antonius), Tři mušketýři (Kardinál Richelieu, Athos), Angelika (Joffrey de Peyrac), Mona Lisa (Leonardo da Vinci). V posledním muzikálu Karla Svobody Golem si zahrál roli Štěpána Skotnici, v obnovené premiéře muzikálu Dracula pak ztvárnil hlavní roli krvelačného hraběte. Od února 2010 vystupoval v hlavní roli velkolepého muzikálu Zdeňka Bartáka Baron Prášil v Divadle Hybernia. Za roli Barona Prášila získal Cenu Thálie 2010. Největší úspěch mu však zatím přinesla hlavní dvojrole v broadwayském muzikálu Jekyll & Hyde od skladatele Franka Wildhorna, uváděném v Hudebním divadle Karlín. Samotný autor označil Mariana Vojtka jako jednoho z nejlepších představitelů této dvojrole na světě.


Marian Vojtko je ovšem dlouhodobě aktivní také na operní scéně. Do jeho repertoáru patří role Rossiniho Almavivy (Lazebník sevillský), Handlův Xerxes, Janáčkův baron Adolf (Pořádek románu), Pucciniho Pang (Turandot) a další tenorové party. V pražské Státní opeře ztvárnil roli Víta v opeře La Roulette. Koncertoval v Anglii, Portugalsku, Nizozemí či Německu. V letech 2000-2010 působil jako host v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě, a to v Mozartových operách Cosi fan Tutte (Ondra), Potrestaný prostopášník aneb Don Giovanni (Don Ottavio) a Kouzelná flétna (Tamino). V témže divadle vystupoval i v roli Christiana v opeře Cyrano de Bergerac, uváděné zde ve francouzštině nebo také ve světové premiéře italské opery Fillipa Zignate Il sofio delle fate (Dech dobrých víl), uváděné taktéž v originále. Svou uměleckou všestrannost Marian prezentuje ve slavné operetě Emmericha Kálmána – Čardášová princezna, úspěšně uváděné Hudebním divadlem Karlín. V hlavní mužské roli knížete Edwina se Marian Vojtko představuje jako výborný zpěvák, herec i tanečník. Od září 2009 přibírá do repertoáru další operetní roli, a to hraběte Bola Baraňského z operety Oskara Nedbala – Polská krev. Tuto roli ztvárňuje od března 2014 také v Janáčkově divadle v Brně. V současné době vystupuje jako Král upírů Kelo v muzikálu Klíč králů, v muzikálu Casanova ztvárňuje roli hraběte Valdštejna a v muzikálu Mata Hari ho můžete vidět v roli McLeoda.


V listopadu 2010 vyšlo Marianovo první sólové CD, na kterém spojuje populární písně, operní i muzikálové hity. CD je prodáváno v kompletu s DVD se záznamem prvního sólového koncertu v Divadle Hybernia. V listopadu 2018 vydal Marian své druhé sólové album – MUZIKÁL. Obsahuje patnáct velkých muzikálových hitů a bonusovou píseň Není přístupná, ke které natočil také videoklip.


Od října 2017 je Marian stálým členem úspěšného vokálního seskupení 4 Tenoři, se kterým vystupuje na společných koncertech a již vydali dvě alba, která získaly zlaté i platinové desky Supraphonu. Formace 4 Tenoři se těší velké přízni publika a jejich koncertní turné je vždy středem velkého zájmu fanoušků, kdy bývá i beznadějně vyprodané.


Marian Vojtko ke svým padesátinám chystá na 3. října 2023 v O2 universum koncert „Gala-50“. Na této zcela unikátní koncertní show s oslavencem vystoupí: Eva Urbanová, Monika Absolonová, Tereza Mátlová, Míša Gemrotová a samozřejmě 4 Tenoři.


VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=jVBN8CEdBGE