JAROSLAV HAŠEK

VELKÝ AUDIOKNIŽNÍ KOMPLET

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6672-2

Nová edice velkých audioknižních kompletů, věnovaných nahrávkám z děl českých spisovatelů, se po Otu Pavlovi, Karlu Poláčkovi a Josefu Ladovi zaměřuje na letošního jubilanta Jaroslava Haška. Třicátého dubna se před 140 lety narodil jeden z našich světově nejproslulejších spisovatelů Jaroslav Hašek, a při této příležitosti vydává Supraphon již 14. dubna komplet archivních nahrávek doplněný novými snímky (audiokniha CD-mp3 – 9 hodin, 40 minut). Haškovo dílo načetli herečtí bardi, jakými jsou například Vlasta Burian, Jan Werich, Rudolf Hrušínský, Vlasta Brodský či Josef Somr, ale také představitelé současné herecké generace Vojtěch Dyk, Ivan Lupták, Jakub Albrecht a Vojtěch Vondráček. Ve výběru nahrávek, které vznikaly mezi roky 1936 až 2023, naleznou posluchači vedle rozmanitých povídek také výběr ze Švejka v ikonické interpretaci Jana Wericha nebo raritní nahrávky s Ferencem Futuristou a Járou Kohoutem. Audiokomplet rovněž zahrnuje autentické vzpomínky Josefa Lady či speciální pořad, jehož autorem byl v roce 1982 literární historik a haškolog Radko Pytlík. 

     

V kompletu, vydávaném k výročí 140 let od narození Jaroslava Haška, tvoří základ archivní nahrávky Ultraphonu a Supraphonu. Jsou zde například unikátní záznamy z roku 1936 s nahrávkami Švejka v podání Ference Futuristy, scénky ze Švejka z divadla Větrník z roku 1946 s Vlastimilem Brodským, dále také nepoužité zkušební snímky Švejka s Janem Werichem. Povídky, které celý komplet otevírají, jsou ve velké míře inspirovány dobou, kdy Hašek redigoval časopis Svět zvířat. U zvířat nacházel Hašek modely lidského chování. Závěrečný bonus tvoří rovněž povídky dosud ve zvuku nevydané, načtené mladými herci Ivanem Luptákem, Jakubem Albrechtem a Vojtěchem Vondráčkem. I zde nalézá Hašek v řadě příběhů srovnání života zvířat a lidí a jeho přístup je jímavě filozoficky humorný, což lze říci o celé tvorbě tohoto geniálního tvůrce.


Herec Ivan Lupták během nahrávání řekl: „U textů Jaroslava Haška je krásná čeština a mnohdy jen stačilo se jí nechat vést a šlo to samo. Navíc v jeho povídkách se bravurně propojuje humor se smutkem. Například v povídce O spletené rosničce, kterou jsem měl tu čest načíst, se právě tahle tragikomedie ukazuje dokonale – malá rosnička, která přijde o oba rodiče se vydá k vodě, kde se jí, i přes posměch tamních žab, podaří najít lásku, bohužel nešťastnou. Navíc nakonec skončí v zajetí. Ale i v tak krutém příběhu je v působivém popisu a zábavných dialozích spousta humoru, který povídce dodává ohromné kouzlo. Když už nestojí za přečtení, tak za poslech určitě ano.“  

Vypravěčský talent Jaroslava Haška je podle Jakuba Albrechta nadčasový. Herec k tomu uvedl: „Haškův inteligentní a lidský humor rezonuje dodnes, a i když jsou jeho příběhy psány starší formou češtiny, rozhodně nezestárly.“

 

Komplet Jaroslav Hašek – výběr z díla světově proslulého spisovatele je skutečným klenotem pro všechny příznivce audioknih, kteří si rádi poslechnou proměňující se styl a výraz interpretace hereckých osobností čtyř generací. Audiokniha bude k dispozici od 14. dubna 2023 ve formátu CD-mp3, ale také lze zvolit její digitální verzi.

 

Vydavatelství Supraphon již připravuje na září vydání kompletu nahrávek z díla Karla Čapka.

Připojené video