PRAŽSKÝ VÝBĚR

VRACÍ SE NA LP!

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6778-1

Kultovní album Výběr je jedno z nejvýznamnějších alb české rockové historie. Nahrávka obsahuje několik legendárních písní, jako jsou například Tatrman, Člověk bez talentu, Chvastoun, Smolař… Nyní jí Supraphon vydává ve vinylové reedici s novým masteringem a obnoveným obalem.

 

V roce 1987 začal reálný socialismus pomalu ztrácet svou moc, což umožnilo kapele, která dříve byla zakázána nahrát nové album. Členové kapely Michael Kocáb, Michal Pavlíček, Vilém Čok a Klaudius Kryšpín, ve svých textech posunuli svou tvorbu z původních dadaistických rýmů Straky, které byly charakteristické pro novou vlnu, k pokročilejším tématům. 

 

Hudba se také posunula kupředu, ale kvalita, ironie a nadsázka, které byly pro Výběr typické, zůstaly zachovány. Hlavními autory textů jsou Kocáb a Pavlíček, ale přispěli i ostatní členové a známí kapely. Zčásti nezávazné žertíky debutového alba nahradily písně s nejen dobovým posláním.

Texty písní jako Tatrman, Člověk bez talentu, Chvastoun, Smolař nebo Snaživec jsou prezentovány způsobem, který je typický pro Výběr. Teatrálně a s humorem. Hudební doprovod je proveden naprosto suverénními instrumentalisty, kteří se stali ikonami pro mnoho generací hudebníků.

 

Album bylo podrobeno novému masteringu ve studiu Sono. Kromě toho byl obal alba obnoven tak, aby připomínal okamžik vzniku hudby a atmosféru koncertů.

 

Titulní ilustrace autora Igora Ševčíka, zobrazující řez hlavou, dokonale vystihuje obsah alba, které prostřednictvím slov a tónů reflektovalo situaci v našich myslích krátce před vytouženou změnou.

 

Album Výběr vychází v nové reedici na LP. Dostupné je také na CD nebo digitálně.

Připojené video