ČESKÝ ROZHLAS SLAVÍ 100 LET

SUPRAPHON GRATULUJE

Vydavatelství Supraphon blahopřeje Českému rozhlasu k významnému výročí. Ve čtvrtek 18. května 2023 uplynulo přesně 100 let od zahájení pravidelného rozhlasového vysílání. Přejme mu mnoho dalších let plných úspěchů a spokojených posluchačů!



Radiojurnal, první rozhlasová stanice v Československu, začala vysílat 18. května 1923 z Prahy. Supraphon byl původně název gramofonové značky, kterou vlastnila firma Ultraphon. V roce 1932 začala úzce spolupracovat s Československým rozhlasem a poskytovala mu nahrávky pro vysílání. Mezi nimi byly i nahrávky slavných českých skladatelů a interpretů, jako byl Antonín Dvořák, Bedřich Smetana, Leoš Janáček, Rafael Kubelík nebo Václav Talich. Ale také populární žánry, které reprezentovali například Jaroslav Ježek, R. A. Dvorský či Jára Pospíšil a mnoho dalších umělců.


I v novodobé historii je Český rozhlas a jeho Symfonický orchestr Českého rozhlasu důležitým partnerem vydavatelství Supraphon. Společně se podílejí na úspěšné propagaci české hudby doma i v zahraničí. Supraphon je hrdý na svou dlouhou a úspěšnou spolupráci s Českým rozhlasem a oslavuje tak nejen 100 let rozhlasu, ale i 100 let české hudby na vlnách rozhlasového vysílání!

 

Připomeňte si nejstarší hudební nahrávky v edici „Historie psaná šelakem“ – které také zněly před 100 lety z rozhlasového vysílání. Najdete je na Supraphonline: https://www.supraphonline.cz/special/historie-psana-selakem