MAREK ZTRACENÝ

ODHALUJE VLASTNÍ SVĚT

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6534-2

Marek Ztracený zažil ve své kariéře vrcholy i pády, ale momentálně prožívá jedno z nejúspěšnějších období v rámci svého desetiletého působení na hudební scéně. V roce 2008 startoval tento rodák ze Železné Rudy obrovským hitem Ztrácíš a stal se objevem roku v anketě Český slavík. Během pár měsíců získal jako nováček nesmírnou popularitu a v této euforii stihl vydat dvě alba. Poté ale přišla divoká léta, v průběhu kterých šla hudební kariéra trochu stranou. Jistou charakteristikou tohoto období jsou právě názvy alb z té doby – V opilosti a Pády.

Marek Ztracený ale zraje jako víno, a tak tříletou pauzu od posledního titulu ukončí vydání jeho nejpovedenějšího alba. V pořadí pátá řadovka je zároveň první, která vychází ve spolupráci se Supraphonem. „Jmenuje se Vlastní svět, protože název odpovídá obsahu desky. Žiji občas tak trochu mimo realitu a tvořím si vlastní svět, a jak jsem zjistil, nejsem jediný. Nepíši si deník, ale vypovídám se a zamýšlím v písničkách“, vysvětluje název a obsah novinky Ztracený.

Zásadní podíl na podobě novinky má Dalibor Cidlinský jr., v současnosti velmi vyhledávaný producent (mj. Slza, Xindl X, Tomáš Klus), který jí vtiskl moderní poprockový zvuk. S Daliborem se Marek spojil již před dvěma lety, kdy jako první nahrávka vznikl právě stejnojmenný singl Vlastní svět (videoklip k vidění zde: http://y2u.be/evsLNAfV-jI). Ten prověřil schopnost obou – Marka coby autora a Dalibora jako producenta – vytvořit rádiový hit.

„Je to písnička, která mi přirostla k srdci, protože definuje tak trochu můj životní příběh a pocity. Klip k písni vznikal ‚u mě doma‘ na Šumavě a v rádiích se k mé radosti hraje dodnes," rekapituluje Marek.

Novinka bude obsahovat také další velký megahit, který posluchači znají z rádiového éteru, a to skladbu Léto 95. Úspěšný videoklip, v němž si zahrála celá řada osobností kulturní scény jako například Karel Gott, Lucie Bílá či Jiří Bartoška, má více než 4 milióny zhlédnutí a na koncertech se stává jasným favoritem. Na video se podívejte zde: http://y2u.be/34k55lovMLk
Album ale nabídne i další hity, včetně aktuálního rádiového singlu Minulost, tanečně laděné letní písně, nebo baladu Naše cesty. Posluchači si ale určitě zamilují i hravou skladbu Dvě lahve vína (Lajlalalaj) s nádechem romské muziky či duet s Martou Jandovou Počasí.

Všech 11 písní na novém albu jsou silné a vyrovnané skladby, které jsou důkazem autorských kvalit Marka Ztraceného. Potvrzením těchto schopností je například i spolupráce s Karlem Gottem, pro kterého napsal titulní skladbu jeho nového studiového alba Ta pravá.

Zajímavostí CD je pak speciální booklet, kam přispělo různými vzkazy více než 200 Markových fanoušků. „Napadla mě myšlenka, že by lidé mohli mít v bookletu desky svůj vzkaz a jméno. Bavila mě představa, že někdo někomu daruje CD Vlastní svět a říká: ‚podívej se dovnitř, máš tam vzkaz‘. Nabídli jsme tedy fanouškům, aby poslali jakýkoliv vzkaz svým blízkým a ani jsem neuvědomil, jak skvělá věc vzniká. Přišlo jich stovky a některé byly vážně dojemné. Je hezký vidět, že se lidé mají stále rádi,“ vysvětluje Ztracený.

Toto grafické vizuální ztvárnění se propojuje i s koncertní prezentaci Marka a jeho kapely, když si i na pódiu vytvářejí „vlastní svět“, který je plný barev na „ztracené zdi“, jakoby symbolicky nastříkané sprejery.

Vydání alba následně doprovodí řada koncertů v rámci letních festivalů.

TRACKLIST:
VLASTNÍ SVĚT / LÉTO 95 / POČASÍ (FEAT. MARTA JANDOVÁ) / NAŠE CESTY / DVĚ LÁHVE VÍNA (LAJLALALAJ) / TO SE MI LÍBÍ / O LŽI / MINULOST / NA JEDNU NOC / KOLEM A KOLEM / PÍSEŇ RODIČŮM

Nové album s hity Léto 95, Vlastní svět a Minulost vychází 8. června