MARTIN CHODÚR

„HALLELUJAH“

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6545-2

Martin Chodúr si po dvouleté usilovné práci splnil velký sen – natočil desku s šedesátičlennou Janáčkovou filharmonií Ostrava v čele s dirigentem Markem Prášilem. Na albu se podílel textově i aranžérsky a společně s dramaturgem Janem Adamem sestavili čtrnáct vánočních písní a koled. Album pojmenovali podle titulní písně Hallelujah.

Není to jen „další“ album tohoto typu. Zvukově opulentně znějící kolekci skladeb zahajuje snad nejslavnější koleda na světě Adeste fideles pastores, po dlouhé době zpívaná česky pod názvem Jdou zástupy věrných, dále tu najdete staletími či desítkami let prověřené slavné vánoční písně a koledy z Francie, Británie, Ameriky, ale také z Čech a z Moravy. Některé z nich jsou již známé v domácích verzích, jiné jsou vítaným objevem. Všechny dostaly jedinečný orchestrální či kapelový kabát z dílny skvělých aranžérů a pečlivou práci zvukových mistrů. Chodúrův zpěv pak není jen obyčejným přednesem, ale vskutku prožitým příběhem s duchovní i lidskou zkušeností.

Titulní skladbou je proslulé Cohenovo Hallelujah, ovšem zbavené nálepky takřka odrhovačky. Prosté písničkářově předloze se dostalo velké instrumentace, ve které se však neztratilo původní textové poslání, přesahující omílání v talentových soutěžích. Také většina ostatních skladeb využívá filharmonického zvuku, od lidových pastorelek přes klasické vánoční melodie či americkou zasněženou romantiku až po melodicky mohutné téma The Power Of Love britské skupiny Frankie Goes To Hollywood. Sám hlavní interpret si jednu skladbu kompletně zaranžoval, čtyři převzaté otextoval (Deck The Halls, Coventry Carol, Guardian Angels a Mary, Did You Know?) a další s názvem Síla mít rád celou napsal.

Co historicky prvního vítěze talentové soutěže Česko Slovensko hledá Superstar a majitele sytého barytonu Martina Chodúra přivedlo k rozhodnutí natočit po třech albech s vlastní tvorbou (Let’s Celebrate, Manifest a Martin Chodúr 3) vánoční album?
„Na vánoční repertoár jsem se rozhodl soustředit i proto, že vánoční koledy a písně zpívám také svému synovi Martínkovi, který se narodil 1. ledna 2016. Ukázalo se, že je má rád a dokáže při jejich poslechu klidně sedět a pěkně poslouchat. Tedy pokud zrovna netančí po celém bytě! Koledy a vánoční písně jsou součástí naší společné kultury a je důležité, abychom je uchovali i pro další generace. Nikdo si ke koledám nezíská vztah, pokud je slyší jen ve škole nebo v televizi. Slyšet je doopravdy, z úst svých rodičů, v té krásné atmosféře svátků, je nenahraditelné. Právě tomuto pocitu se chci přiblížit na tomto albu i na svých vánočních koncertech. Mám pocit, jako bych je zpíval sám svému synovi, a ne jen cizím lidem ve tmě. Jsou to pro mě vskutku magické okamžiky a já doufám, že pro posluchače budou taky,“ upřesňuje sám zpěvák.
Na vydání alba naváže několik vánočních koncertů. 6. prosince s Radkou Fišarovou, s Karlovarským symfonickým orchestrem a s dirigentem Janem Kučerou ve Velkém sále hotelu Thermal v Karlových Varech, 12. prosince s Komorní filharmonií Pardubice a s dirigentem Markem Štilcem v pardubickém Domě hudby a 20. prosince s Janáčkovou filharmonií Ostrava s dirigentem Markem Prášilem v ostravském Gongu.

Vánoční písně a koledy Martina Chodúra s názvem Hallelujah vydává Supraphon na CD s obsáhlým bookletem i digitálně.

Připojené video