SMETANOVO KVARTETO

7CD KOMPLET BEETHOVENA

Koupit album
Katalogové číslo: SU 4283-2

V roce 250. výročí narození Ludwiga van Beethovena připomene Supraphon jedinečné umění legendárního Smetanova kvarteta ve skvělé integrální nahrávce jeho kvartetů pořízených na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let v Praze pro Nippon Columbia. Tento skvost vychází poprvé na CD mimo Japonsko. Komplet 7CD, který vydává Supraphon již 28. srpna 2020, obsahuje i voucher ke stažení nahrávky v Hi-Res 24 bit / 192 kHz.

Smetanovo kvarteto patří k souborům, které si rozhodně zaslouží označení „legendární“. Soubor po více než čtyři desetiletí (1945–1989) křižoval nejslavnější světová pódia a získal si výjimečné postavení a nadšení publika zvláště ve Velké Británii, USA a Japonsku. „Smetanovci“ se (mj. díky rozhodnutí hrát veškerý repertoár zpaměti) dopracovali k dokonalé souhře a nebývalé flexibilitě ve vedení jednotlivých hlasů. Beethovena studovali a prováděli od prvních let své existence, po Smetanovi byl jejich nejhranějším autorem a od roku 1978 měli na repertoáru celé jeho kvartetní dílo. Některá z jeho děl studovali i více let, než je uvedli na koncertním pódiu.

Smetanovo kvarteto v letech 1976 až 1985 uskutečnilo se supraphonským nahrávacím týmem olbřímí projekt integrální beethovenské nahrávky pro japonskou společnost Nippon Columbia. Za poslední desetiletí se sice mnohé změnilo na poli interpretačním i technickém, Beethoven Smetanova kvarteta však svojí dynamikou a živostí projevu je stejně strhující i pro dnešního posluchače.

Nahrávka pečlivě zremasterovaná z původních analogových pásů vychází nyní poprvé mimo Japonsko a pro milovníky dokonalého zvuku skýtá možnost poslechu v Hi-Res 24 bit / 192 kHz. Výpravný 7CD-box, ale i album v digitálních formátech vychází v pátek 28. srpna 2020 na značce Supraphon.

Smetanovo kvarteto: Jiří Novák – 1. housle, Lubomír Kostecký – 2. housle, Milan Škampa – viola, Antonín Kohout – violoncello/ https://www.smetanovokvarteto.cz/

Připojené video