PETR NOVÁK

12 NEJ / ORIGINÁLNÍ NAHRÁVKY

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6701-2

V neděli 6. září si připomeneme nedožité pětasedmdesátiny zpěváka a skladatele Petra Nováka. Jeho písničky patří do zlatého fondu naší beatové muziky, ale zároveň do paměti všech, kteří prožili hudební 60. léta. „Náhrobní kámen“, „Já budu chodit po špičkách“, „Povídej“ nebo „Klaunova zpověď“ jsou hity, které se staly symboly a znamením doby. Nyní je Supraphon vydává k významnému jubileu na LP i CD s bonusy s názvem 12 NEJ Originální nahrávky.

V roce 1986 sám zpěvák vybral dvanáct skladeb, které považoval za historicky nejznámější nebo nejdůležitější. „Údajně pro nenalezení originálních nahrávek byly pořízeny nové verze, které ale zachycují Nováka i kapelu již v jiném věku a s jiným technickým vybavením. Současné LP proto zachovalo výběr a pořadí tuctu posvěcených nahrávek, nabízí však původní podoby písniček s puncem romantického klukovství i zápalu rockových počátků,“ vysvětluje k nahrávce šéfproducent Supraphonu Karel Deniš.

„Ještě jsem se nestačil ani nadechnout, a už je čas na ohlédnutí. Od mých prvních začátků uplynulo víc než dvacet let a také drážky na starých deskách jsou již vyhlazeny. Jak tedy vyhovět všem těm, kteří mě žádají o nové nahrávky ‚Náhrobního kamene‘, ‚Pokoje č. 26‘, ‚Povídej‘ a dalších? Originály se bohužel nezachovaly, a tak nezbylo než ty nejžádanější nahrát znovu, ale tak, aby se od originálů lišily co nejméně. Kromě dvou nově upravených písní jsme tedy zachovali původní aranžmá a při výběru písní jsem se řídil citem. Je mi líto, že deska není nafukovací, ale víc písniček se na ni opravdu nevešlo,“ uvedl k tehdejšímu výběru Petr Novák.

Na formát CD se ale tentokrát už více písní vešlo, a tak se pomocí deseti bonusů kompilace promění v „best of“. Přidané songy z let 1969 až 1996 zachycují Petra Nováka na cestě od „pookupačního“ „Dne štěstí“ až po autenticky prožitý song „Hlad je jen žízeň v převlecích“.

Celkem dvanáct písní na LP a dvaadvacet skladeb na CD je tak záznamem nejen hudebního vývoje, ale také životních osudů muže s charakteristickým hlasem a lyrickým repertoárem. Lásky v jeho písních byly jen málokdy zcela šťastné, zato však opravdové, a také proto jeho evergreeny obstojí i v dnešních dnech.

“Je to dávno, co jsem se poprvé setkal s Petrem, ale přesto čas nedokázal v mé mysli smazat žádnou s těch chvil, at´už dobrých nebo zlých, které jsme spolu prožili. Dýchali jsme stejný vzduch a vnímali jsme bolest i radost tak jako bratři. To všechno se později zjevilo v našich písních. A i když se později naše cesty rozešly, tak jsme si zůstali blízcí jako málokdo,” vzpomíná autor mnoha textů písní Petra Nováka Ivo Plicka.

Připojené video