Kdyby tisíc klarinetů a Starci na chmelu

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6702-2

Kdyby tisíc klarinetů a Starci na chmelu – české muzikály, shodně natočené v roce 1964, které s odstupem více než půlstoletí nejlépe vystihuje slovo nadčasové. Snímky, jež bez nadsázky můžeme označit za „esenci zlatých šedesátých“, zdobí skvělé obsazení, podmanivá atmosféra, pozitivní energie a v neposlední řadě také celá řada písní. Písní, které zná několik generací a patří mezi nejoblíbenější, ne-li životní skladby z diskografie takových jmen jako Karel Gott, Waldemar Matuška, Eva Pilarová, Hana Hegerová či Karel Štědrý. Nyní tyto písně vydává Supraphon na novém výběru Kdyby tisíc klarinetů / Starci na chmelu – Filmové písničky doplněném o tři bonusy, které vycházejí na zvukovém nosiči úplně poprvé.

Spojujícím prvkem obou kultovních muzikálů byla především osoba Karla Gotta, který se podílel na obou „konkurenčních“ projektech zároveň. Účast v „Klarinetech“ a „Starcích“ mu vynesla celkem devět písniček, přičemž většinu z nich lze považovat za zpěvákovy velké šlágry (Dotýkat se hvězd, Glory, Tak abyste to věděla, Život je bílý dům, Kdyby sis oči vyplakala, Den je krásný…).

Nejen Karel Gott však mohl vděčit filmům z roku 1964 za životní hity. Tereza z Kdyby tisíc klarinetů přinesla Waldemaru Matuškovi vítězství v anketě časopisu Melodie o nejlepší píseň roku 1965 a první místo v rozhlasové hitparádě Dvanáct na houpačce. Píseň Milenci v texaskách znamenala evergreen pro Karla Štědrého (zpíval ji spolu s Josefem Zímou) a Kapitáne, kam s tou lodí zase pro Pavlínu Filipovskou. Již zmíněná píseň Evy Pilarové a Karla Gotta Dotýkat se hvězd patří k nejznámějším duetům české pop-music a tria Hegerová – Gott – Matuška ve skladbě Tak abyste to věděla a Pilarová – Gott – Matuška v nahrávce Glory jsou nejslavnějšími spojeními českých hudebních hvězd všech dob.

Jiří Suchý a Jiří Šlitr, kteří byli výhradními skladateli písní pro Kdyby tisíc klarinetů, napsali skvělé songy nejen pro jiné, ale i pro sebe. Jako zpívající duo se představili hned třikrát (Babetta, Míč, Kdo na slepičku volá pipi), Jiří Šlitr pak ještě jednou sólově (ve filmu nedokončená Píseň o rose) a dále společně s Janou Malknechtovou v písni Motýl.

V případě Starců na chmelu pak tvořili skladatelský triumvirát pánové Jiří Bažant, Jiří Malásek a Vlastimil Hála, které svým umem doplnil textař a scenárista Vratislav Blažek. Ti zkomponovali hity nejen pro Karla Gotta, Karla Štědrého a Josefa Zímu, ale též pro Janu Petrů. Duet s Karlem Gottem Den je krásný představuje nejvýraznější položku jejího repertoáru, stejně jako již zmiňovaný Motýl z „Klarinetů“ pro Janu Malknechtovou. Ten je v této verzi s Jiřím Šlitrem jedním z v úvodu zmíněných bonusů, jež vycházejí na CD úplně poprvé. Dalšími bonusy jsou pak dvě závěrečné písně, ve filmu spojené. Konkrétně Ať dnešní pořad televizní se vydaří zpívaný Hanou Hegerovou a dívčím sborem a Kdo na slepičku volá pipi, duet Suchý – Šlitr.

Připojené video