NORBERT LICHÝ

JEŠTĚ NENÍ KONEC

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6614-2

Jeden z nejúspěšnějších současných českých autorů detektivek Michal Sýkora je veřejnosti znám díky zdařilým televizním adaptacím Modré Stíny, Případ pro exorcistu, Pět mrtvých psů z cyklu Detektivové od Nejsvětější Trojice se svéráznou komisařkou Výrovou v hlavní roli.

Policistka se zabývá čtvrt století starou vraždou malého dítěte. Brzy nabyde jistoty, že se tehdejší vyšetřovatelé dopustili řady chyb a že podezřelých, kteří ke zločinu měli motiv a příležitost, může být mnohem víc. Rodinné přízraky po pětadvaceti letech ožívají i proti vůli těch, kteří si ze všeho nejvíc přáli zapomenout. Na všech leží stín viny. Kdo je skutečným pachatelem zločinu, který zcela rozvrátil kdysi prominentní rodinu?

„Jsem konzervativní čtenář, který dlouhá léta odmítal knihu jinak než v klasické papírové formě. Elektronickou čtečku odmítám stále, ale audioknihy už si ke mně cestu našly. Jsou ideální na dovolenou, když si chci před spaním chvíli číst, ale rozsvícené světlo by rušilo ostatní. Jsou skvělým zpříjemněním, když vařím. A jsou ideálním společníkem na procházky. V tomto směru si je pochvaluje i můj pes, kterému se díky audioknihám někdy pěkně protáhne venčení,“ říká o pohledu na audioknihy sám autor Michal Sýkora.

Michal Sýkora je spisovatel, literární teoretik a pedagog na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Odborně se zabývá moderním světovým románem, aktuálními tendencemi světové literatury a teorií literatury. Dále se účastní projektu MŠMT „Pluralita kultury a demokracie“, jehož záměrem je zhodnotit ovlivnění české kultury cizími vlivy, vyjádřit se k otázce amerikanizace a globalizace. Absolvoval čtyři studijní pobyty v Cambridgi a Oxfordu ve Velké Británii. Ve svých odborných pracích se věnuje hlavně britským detektivkám a moderní próze. Napsal odborné monografie (např. Vize řádu světa v moderní próze: román a „světový názor“ či dva tituly věnované dílu Vladimira Nabokova), ale je i autorem populárně naučných knih (např. Dostojevského buldok: o zvířatech a/v literatuře). Jeho beletristická díla Případ pro exorcistu a Modré stíny inspirovala britská detektivní škola.

Audioknihu načetl populární herec a interpret audioknih Norbert Lichý. Od roku 1987 je členem Divadla Petra Bezruče, kde působí jako herec, ale i skladatel scénické hudby. Za roli Mendela Singera ve hře Job Josepha Rotha získal v roce 2009 prestižní divadelní Cenu Thálie v oboru činohra. Na podzim roku 2016 zvítězil v jubilejním 20. ročníku divácké ankety Týdeníku Rozhlas o nejpopulárnější herecké výkony Neviditelný herec.

Posluchači se mohou těšit na nezkrácenou četbu v délce téměř deset hodin.

Autogramiáda a posezení s oběma hlavními protagonisty se koná v ostravském OC Laso v prodejně Kosmas 1. října od 16.30 hodin.

Připojené video