ŠKWOR

vydává Tváře smutnejch hrdinů!

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6715-2

3. listopadu to bude přesně tři roky od vydání posledního, Zlatou desku Supraphonu oceněného řadového alba Škwor. Za tu dobu stále populárnější rocková úderka stihla mimo jiné vyprodat pražskou O2 Arenu, odehrát své dosud největší (z velké většiny rovněž vyprodané) halové turné i řadu dalších úspěšných venkovních či festivalových koncertů. V neposlední řadě ale čtyřčlenná formace také pracovala na novém materiálu. Natěšení fanoušci se jej dočkají 6. listopadu, kdy vyjde již v pořadí desáté studiové album Škworu! Jeho název zní Tváře smutnejch hrdinů a první ochutnávkou je úderný singl Už je to tak dávno, který doprovází podobně úderný videoklip.

„S ohledem na počet tvrdejch skladeb na novém albu, nám přišlo logický, dát jako první ukázku právě ostrou pecku, aby nedošlo náhodou k nějakýmu omylu, že to bude limonáda,“ ujišťují Škwor se svým břitkým humorem, že stylových veletočů se fanoušci na albu Tváře smutnejch hrdinů bát určitě nemusejí. Jak ale jedním dechem dodávají, na své si přijdou v několika případech i ti, kdo vítají baladičtější polohy stálic české rockové scény.

Ať už jde o rychlejší nebo pomalejší tempa, dvanáctka nových skladeb tepe pro Škwor tolik typickou rockovou energií, zachovává si snadnou rozpoznatelnost, přitom si však stále drží progresivnost, a skrývá nejedno hudební překvapení včetně patrného posunu v celkovém zvuku kapely oproti předchozím nahrávkám.

„Byl to určitě záměr, kterej ale vůbec nemusel vyjít! Deska vznikala v nové sestavě, v novém studiu a vlastně i v nové době. Tenhle koktejl pak zafungoval úplně přirozeně, a pokud je to vnímáno jako posun, tak jsme neskutečně šťastní! Začít dělat věci trochu jinak, jsme měli v hlavách už dlouho,“ dodávají k tomu Škwor.

Kromě nové sestavy a studia zvuk novinky ovlivnil i finální mix, který kapela svěřila do rukou renomovaného zvukového kouzelníka Amaka Golden. „Bylo to trochu o hledání, ale s Amakem zafungovala vzájemná chemie. Pochopil, co chceme a pak šlo už všechno ráz na ráz. Bylo úžasný, jak se nebál s náma experimentovat a některý skladby díky tomu vyrostly tak, že nás to někdy samotný překvapilo,“ komentuje kapela fakt, že po dlouhé době spolupracovala na finálním zvuku alba s “externistou“.

Nápadité kytarové riffy, nakažlivou energii a dynamiku i svěží, ale při tom stále jasně rozpoznatelný sound pak perfektně doplňují charakteristické texty frontmana Petra Hrdličky, který se nebojí ostré přímočarosti ani břitké reflexe věcí osobních i těch, co pálí společnost jako celek. „Současná doba je natolik extrémní, že by bylo vlastně divný, kdyby se dění posledních měsíců nějakým způsobem nepromítlo do textů. Je proto možný, že tam posluchači různý spojitosti objeví, ale prvoplánový záměr to nebyl. Písničku o rouškách tam určitě nenajdete…,“ glosuje Hrdlička.

Vítaným bonusem pro hudební fajnšmekry z řad fanoušků kapely pak bude skutečnost, že novinka Tváře smutnejch hrdinů bude prvním albem v diskografii Škworu, jenž se dočká také své vinylové verze, která by měla spatřit světlo světa ještě během letošního roku. Více – nejen o LP ale i dalších plánech Škworu – se již brzy dozvíte na jejich webu nebo Facebooku.

Připojené video