DAGMAR PECKOVÁ

ROZHOVOR

Koupit album
Katalogové číslo: SU 4285-2

Po velmi úspěšném vánočním albu s názvem Nativitas přichází letos Dagmar Pecková s Jaroslavem Krčkem a jeho souborem Musica Bohemica s další sváteční nahrávkou, kterou opět nazvali latinsky – Exaltatio. Slovo, které v běžné latině znamená vzrušení, povznesenou náladu, má v křesťanské teologii hlubší význam: „vyvýšení“. Album vydal Supraphon na CD i digitálně. K této příležitosti jsme se s Dagmar sešli a o vánoční novince popovídali.

Dagmar, jak se stalo, že vydáváte své druhé vánoční album?

Při dokončování prvního alba Nativitas v roce 2018 jsme zjistili, že bylo natočeno více hudebního materiálu, než se ve finále vejde na jedno CD. A už právě před těmi dvěma lety jsme si s Jaroslavem Krčkem slíbili, že určitě natočíme pokračování, abychom tyto již hotové skladby využili.

Jak byste posluchačům Exaltatio představila?

Na novém albu se objevují kromě dalších krásných vánočních zpěvů, ať už evropských nebo českých a moravských, i původní skladby principála souboru Musica Bohemica, hudebního génia Jaroslava Krčka. Nádherné Mariánské zpěvy složené v lidovém nebo barokním duchu. Ráda bych také vyzdvihla předmluvu pana profesora Tomáše Halíka v bookletu, kde osvětluje záměr a téma pojmu Exaltatio. A v neposlední řadě se zde objevuje i nový slibný sólista, který stojí na samém začátku kariéry. Tenorista Vincenc Ignác Novotný. Svým jasným hlasem a projevem dodává do barevné škály naší nahrávky paprsek svého mladého neotřelého projevu.

Jaká byla vaše spolupráce s legendárním Jaroslavem Krčkem?

Jaroslav Krček provází českou hudební scénu téměř šedesát let. To je neuvěřitelné číslo. A speciálně oba jeho projekty, Chorea Bohemica i Musica Bohemica, jsou velmi úzce spjaty s Vánocemi. A to byl vždy můj sen! Když se pojem Vánoce vysloví, když si představím zvuk Vánoc, je to Jaroslav Krček a jeho Musica Bohemica. A proto jsem chtěla, aby moje vánoční alba měla právě tuto podobu. Tu jedinečnou charakteristiku typického „vánočního“ zvuku.

Co máte na Vánocích nejraději?

Samozřejmě že hlavně tu atmosféru vřelejších mezilidských vztahů, která je s nimi odedávna spojena. Ale bylo by dobré, aby si lidé k sobě hledali cestu i mimo vánoční svátky. Jsou krásné, ale mezilidské vztahy by se měly pěstovat celoročně. Měli bychom oslavit každý nově započatý den. Nově započatou možnost něco dobrého ve svém životě udělat.

Současná nelehká situace s pandemií coronaviru nás od společenství vzdaluje do domácích karantén…, ruší se kulturní akce. Jak tuto dobu zvládáte?

I když sedíte doma, uvědomte si, že umění je vždy cesta, jak si zachovat pozitivní duši. Existuje spousta nahrávek s krásnou hudbou, spousty skvělých filmů a knih. Umění je to, co pozdvihuje a kultivuje naši mysl. Profesor Halík v předmluvě alba kromě jiného píše: „Boží syn přijal lidský úděl, navždy spojil božství s lidstvím – s lidstvím každého z nás. To je ,exaltatio‘ našeho lidství, jeho dovršení. To je nejhlubší smysl vánočního mystéria: Bůh se vyjadřuje skrze lidství…”

Dagmar, co byste vzkázala posluchačům, kteří si třeba koupí vaše vánoční album?

Přátelé, ať vás písně o vzniku života a víry z našeho alba Exaltatio provázejí v nelehkém čase dneška. A věřte, že zase přijde doba, kdy se rozezní koncertní sály, divadla a kostely nádhernou hudbou a světlem, které vlije do žil novou sílu dalším generacím. Krásné Vánoce, všem!

Připojené video