VLASTIMIL BRODSKÝ 100

VÝROČÍ NAROZENÍ

V úterý 15. prosince 2020 si připomínáme sté výročí narození jednoho z nejoblíbenějších českých herců Vlastimila Brodského. Narodil se v Hrušově na Ostravsku. Odmaturoval na gymnáziu v Praze, kde se také krátce na to přihlásil do umělecké školy E. F. Buriana, ovšem s očekáváním, že se zlepší v tanci, kterému se původně chtěl plně věnovat. Dostal se dokonce až k tomu, že vedl taneční kurzy a poměrně obstojně stepoval. Burian v něm však cítil velký herecký potenciál, a proto mu doporučil právě činoherní herectví. Brodský jej vyslyšel a nejprve působil, ještě během druhé světové války, v divadle Větrník, střídavě se objevoval i v Pražském dětském divadle Míly Mellanové, Nezávislém divadle a Pražském divadelním studiu. V roce 1948 pak na dlouhých šestatřicet let zakotvil ve Vinohradském divadle.

Od 60. let patřil mezi nejobsazovanější herce. Navzdory téměř stovce filmových a televizních rolí byl v hodnocení své kariéry vždy skromný. Z celé té spousty snímků, ve kterých působil, si sám nejvíce cenil Skřivánků na niti, Všech dobrých rodáků a Jakuba lháře, který mu dokonce vynesl i cenu Zlatého medvěda na slavném berlínském filmovém festivalu.

Vlastimil Brodský dlouhodobě spolupracoval s vydavatelstvím Supraphon. Nahrál mnoho velmi úspěšných audioknih, mezi nimiž vynikají především povídky Karla Čapka, Karla Poláčka či Oty Pavla. Stále oblíbené jsou jeho nahrávky určené dětským posluchačům. Jeho hlas provází příběhy Ferdy Mravence, Brouka Pytlíka či Kocoura Modroočka.

Katalog nahrávek Vlastimila Brodského na Supraphonline:
https://www.supraphonline.cz/…imil-brodsky