KORESPONDENCE BOŽENY NĚMCOVÉ

ČTOU GEISLEROVÁ A OROZOVIČ

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6628-2

Česká televize od 3. ledna 2021 uvede velmi očekávanou životopisnou minisérii o spisovatelce Boženě Němcové, jejíž dvousté výročí narození jsme si letos připomněli. Základní motiv čtyřdílného filmu vylíčí mnohovrstevnou osobnost, která bořila konvence a i v manželství usilovala o absolutní svobodu. Příběh o touze po svobodě vznikl na základě scénáře Hany Wlodarczykové a Martiny Komárkové v režii Lenky Wimmerové a v produkci tvůrčí skupiny Michala Reitlera. Legendární české spisovatelce propůjčila tvář herečka Aňa Geislerová. Mladší podobu Boženy Němcové v seriálu ztvárnila Anna Kameníková.

„Barboru poznají diváci z úhlu, který není úplně vše bořící, ale je rozhodně překvapivý. Byla to ve své době mnoho emocí vzbuzující postava, a to se nezměnilo. Stejně jako každá silná osobnost budila i ona protichůdné emoce. My se jich nebojíme,“ popisuje minisérii Aňa Geislerová, která přišla s nápadem, že by mohla u příležitosti jejího uvedení také vzniknout audiokniha, jež by poodhalila osud slavné spisovatelky ještě z úhlu její jedinečné a rozsáhlé korespondence. Česká televize a vydavatelství Supraphon spojily síly a v těchto dnech se již dokončuje zajímavý audioprojekt.

Producentka Supraphonu Naďa Dvorská připravila scénář audioknihy tak, aby se obsahově co nejvíce dotýkal témat, jež se objevují v televizním seriálu. K hlasu Ani Geislerové se přidal ještě hlas vypravěče, jenž upřesňuje okolnosti vzniku jednotlivých dopisů, připomíná osobnosti, jimž byly určené, a celkově přibližuje atmosféru doby národního obrození. Naďa Dvorská uvedla: „Když jsem uvažovala, kdo by byl tím vhodným vypravěčem, vzpomněla jsem si na Igora Orozoviče, se kterým jsem v poslední době spolupracovala na vzniku několika úspěšných audioknih, jako jsou například Povídky Oty Pavla či životopis swingové legendy Jiřího Traxlera Život v rytmu swingu. Za Život v rytmu swingu byl dokonce letos nominován v kategorii Nejlepší interpret na cenu Audiokniha roku. Ani jsem netušila, že televizní tvůrci mu původně nabídli roli v sérii o Němcové.“

Igor Orozovič při nahrávání audioknihy ještě s úsměvem dodal: „Strašně mě to mrzelo! Říkal jsem si: konečně zase jednou zajímavý televizní projekt! Ještě jsem toho byl plný z naší inscenace ve Stavovském, který se jmenoval Jako břitva (Němcová). Dokonce jsem měl hrát podobnou roli jako v divadle. Ale diář je mrška a nepovedlo se to skloubit s Lazarusem, Oidipusem a životním klusem. Ovšem Boženka si mě zase našla a aspoň se s ní teď svezu v audi(u).“

Audiokniha Božena Němcová – Korespondence vyjde u Supraphonu den po odvysílání prvního dílu – tedy v pondělí 4. ledna 2021 na CD-MP3 a v digitálních formátech.

Předprodej audioknihy na Supraphonline: https://bit.ly/…denceNěmcová