RADÚZ MÁCHA

AUDIOKNIHA NETRPĚLIVOST SRDCE

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6647-2

Loni si kulturní svět připomněl 140. výročí narození rakouského spisovatele židovského původu Stefana Zweiga, od jehož tragického úmrtí uplynulo v těchto dnech osmdesát let. Jeho slavný román Netrpělivost srdce bývá nazýván dramatem srdce, těla a ducha a patří k nejoblíbenějším dílům světové literatury. Svým stále živým poselstvím láká k novým zpracováním filmaře i divadelní tvůrce. Tento strhující a jímavý příběh o tom, kam člověka může dovést neschopnost říkat „ne“, vydává Supraphon již 11. března 2022 v audioknižní podobě. Audioknihu Netrpělivost srdce se stopáží přes patnáct a půl hodiny načetl člen činohry Národního divadla Radúz Mácha, který si v roli citově rozpolceného mladíka Antona Hofmillera podmanil diváky i odborné recenzenty. Audiokniha vychází v kompletu 2CD mp3 v krásném výpravném obalu, zdobeném působivými fotografiemi z divadelního představení Národního divadla.

 

Román Netrpělivost srdce dokončil Stefan Zweig rok před druhou světovou válkou (1938), jeho děj se odehrává v posledním roce míru před světovou válkou první. Kratičký prolog spíná obě časové roviny v předznamenání. Román o netrpělivosti srdce psal Zweig pro útěchu, ale i jako shrnutí osobní a společenské zkušenosti. Umělecká stylizace tu není pouhým ozdobením objektivní látky, nebo jejím převedením ve snadněji srozumitelné podobenství. Proniká do skrytosti vztahů, splétajících věčné i malicherné obrazce jednotlivých životů s pohyby dějinnými a společenskými.

 

Zweig byl výborně poučen Freudem, ale psychoanalytik nebyl. V jeho románě nenajdeme ani jedinou psychoanalytickou či psycho symboliku, a to ani na místech, kde to čtenář může bezděčně očekávat. Zajímal jej totiž člověk jako takový. Zajímalo jej jádro lidského chování v určitých situacích.

Supraphon pro své nové audioknižní zpracování vsadil na dokonalé převtělení vypravěče příběhu do pocitů hrdiny, jak to umožnila divadelní zkušenost herce Radúze Máchy, kterého v úvodu audioknihy krátce doplňuje hlas jeho kolegy z Činohry Národního divadla Filipa Rajmonta.


„Jsem Supraphonu opravdu vděčný za možnost načíst Netrpělivost srdce. Mohl jsem při přípravách znovu hlouběji proniknout do tohoto úžasného románu a najít v něm opět něco nového a podnětného k hraní při dalších reprízách na jevišti. Mikrofon nabízí určitou intimitu hereckých prostředků, blízkost posluchače se pak nedá srovnat s jiným médiem. Za nejtěžší považuju audio ztvárnění všech ostatních vedlejších postav při jejich přímých řečech,“ uvedl Radúz Mácha, a ještě dodal: „Práce v nahrávacím studiu mne opravdu nesmírně naplňovala. Nahrávání audioknihy jsem si užil a znovu prožil celý Antonův příběh. Bez škrtů, divadelních zkratek a stylizace. Jen můj hlas, kniha a mikrofon. Byla to krásná výzva.“


Atmosféru audioknihy dotvářejí hudební předěly zvolené ze skladeb Gustava Mahlera či Felixe Mendelssohna-Bartholdyho. Netrpělivost srdce vydává Supraphon na 2CD-mp3 i digitálně v pátek 11. března 2022.

Více:https://www.supraphonline.cz/album/672490-zweig-netrpelivost-srdce/cd-mp3


Národní divadlo uvede v jarním bloku inscenaci Netrpělivost srdce na scéně Stavovského divadla: 22., 23., 25.a 31. března 2022.

Více: https://bit.ly/ND-NetrpělivostSrdce-INFO

Připojené video