KATEŘINA KNĚŽÍKOVÁ

POPRVÉ S CENOU BBC MUSIC MAGAZINE

Koupit album
Katalogové číslo: SU 4296-2

Debutové album sopranistky Kateřiny Kněžíkové Phidylé získalo světovou cenu BBC Music Magazine Award v kategorii „Vocal“. Kateřina se díky velké pracovní vytíženosti nemohla zúčastnit slavnostního předávání cen, které se uskutečnilo na konci dubna v Londýně.


„Bohužel jsem neměla čas převzít si cenu dříve, ale konečně jsem se dočkala. Produkční mi ji přinesla na focení titulky lifestylových novin What,“ říká Kněžíková, která se momentálně chystá na premiéru Prodané nevěsty v Národním divadle. Diář naší nejobsazovanější sopranistky je opravdu plný. Kateřina, pokud nevystupuje, tak zkouší, nebo se věnuje svým studentům. „Do konce sezóny mě čeká ještě spoustu vystoupení. Vedle Prodané nevěsty ještě Rusalka a Carmen. V červnu budu debutovat v Itálii, pod taktovkou Jakuba Hrůši si zazpívám Glagolskou mši s jedním z nejlepších orchestrů světa Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia v Římě.”


A jaké to je držet světovou cenu konečně v ruce? „Cena je krásná. Jsem nadšená a mám pochopitelně obrovskou radost. Dnes si vůbec připadám výjimečně. Pro What mě fotí úžasná Lucie Robinson, jsem oblečená do krásných šatů a zdobí mě přenádherné šperky v hodnotě 5 milionů. Je kolem mě úžasný tým lidí, kteří dbají na to, aby byla práce co nejkvalitněji udělaná. Mám se jako v bavlnce,“ směje se Kateřina.


Sopranistka Kateřina Kněžíková za doprovodu Janáčkovy filharmonie Ostrava pod vedením Roberta Jindry vyhrála cenu světového formátu BBC Music Magazine Award v kategorii „Vocal“. BBC Music Magazine Awards jsou vyhrazené pouze klasické hudbě a na rozdíl od většiny jiných prestižních cen zde o vítězi jednotlivých kategorií rozhoduje prostřednictvím internetového hlasování široká veřejnost celého světa.


Více o BBC Music Magazine Awards


Celkem 27 alb, která byla nominována, jsou z loňské produkce sedmnácti významných vydavatelských společností z celého světa. Nominace jsou rozděleny do devíti kategorií (komorní, orchestrální, koncertní, chorální, operní, instrumentální, vokální, nováček a premiéra) a představují to nejlepší z přibližně 175 nahrávek recenzovaných v BBC Music Magazine v průběhu uplynulého roku. Mezi hvězdnými interprety nominovaných nahrávek se letos objevila jména jako Cecilia Bartoli, Lucy Crowe, Iestyn Davies, Frank Peter Zimmermann, Patricia Kopačinskaja, Sol Gabetta, Krystian Zimerman, Alina Ibragimova, Kate Lindsey, Michael Spyres, Sitkovetsky Trio, Academy of Ancient Music, Camerata Bern, London Symphony Orchestra & Antonio Pappano a Sir Simon Rattle či Bamberg Symphony Orchestra & Jakub Jakub Hrůša.



Více o Phidylé



Svůj supraphonský sólový debut sopranistka sestavila z okouzlujících písní fin de siecle, „...z písní, které jsou mému srdci a hlasu obzvlášť blízké; všechny jsou z přelomu 19. a 20. století, s nádechem impresionismu.“ Na začátku stály Kouzelné noci, jež Martinů komponoval na verše čínské poesie. Objevem pro mnohé budou písně Henriho Duparca. Prostou a zbožnou venkovanku Phidylé, hrdinku jedné z nich, si sólistka vybrala pro název celého alba. Exotika, spojení s přírodou a s vlastní intuicí vyzařuje ze všech písní. Janáčkova filharmonie Ostrava s dirigentem Robertem Jindrou na nahrávce vytvořila nádherně barevné plátno pro zlatou linku sopránu Kateřiny Kněžíkové.

Připojené video