SLOVO

NOVÝ FILM I ALBUM DUETŮ

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6775-2

Dobový film režisérky Beaty Parkanové sleduje příběh manželů, kteří si vzájemně dali slovo, že budou stát při sobě v dobrém i zlém. Od mezinárodní poroty filmového festivalu v Karlových Varech získal film hned dvě hlavní ceny – Beata Parkanová převzala Cenu pro nejlepší režii a Křišťálový glóbus si odnesl Martin Finger jako nejlepší herec.


Do českých a slovenských kin vstoupí film Slovo 15. září 2022 a k této příležitosti vydá Supraphon album duetů inspirovaných filmem, ke kterému si písňové texty napsala sama režisérka. Hudebním producentem alba je autor filmové hudby Jan P. Muchow.


Ústřední píseň Slovo zpívají Vojtěch Dyk a Lenka Dusilová, skladba vyšla 26. srpna jako singl a doprovází ji také videoklip.


„Toto byl první text na desku a můj první pokus o písňový text vůbec. Byla jsem nervózní, jestli ho Honza Muchow přijme, a pak už následovala jen radost z toho, jakou hudbu k němu složil,“ říká k písni Slovo Beata Parkanová.


Album obsahuje dvanáct nahrávek jedenácti duetů – s tím, že duet Jedinou nazpívali ve dvou osobitých hudebních verzích Eva Šušková s Robertem Pospišem a Markéta Foukalová s Michalem Šupákem. V dalších duetech posluchači uslyší vedle Lenky Dusilové a Vojtěcha Dyka také Annu Fialovou s Ondřejem Rumlem, Kristínu Mihaľovou s Katarzií, Andreu a Mikoláše Růžičkovi, Kateřinu Winterovou s Václavem Havelkou, Terezu Krippnerovou s Ondřejem Rychlým, ale také třeba Ondřeje G. Brzobohatého s Danielou Písařovicovou a mnoho dalších česko-slovenských osobností.


Pro složení hudby oslovil Jan P. Muchow například Michala Novinskiho, Maroše Hečka, Beatu Hlavenkovou, Michala Šupáka, Mikoláše Růžičku, Nikolaje Nikitina či Ondřeje Rychlého.


Muchow, který sám sebe nazval kurátorem alba Slovo, uvedl: „Považuji za klíčové, že jsme se s Beatou Parkanovou předem domluvili, že nebudeme při zadávání textů ke zhudebnění nikomu nic diktovat. Prostě volnost v jakémkoliv žánru! A taky to, že šlo o česko–slovenskou spolupráci, nám dávalo s Marošem Hečkem větší svobodu ve výběru autorů a vytipování nejvhodnějších interpretů pro tu kterou píseň.“


Album Slovo přináší svět šansonově laděných duetů, které se liší svou pestrostí, pojetím a interprety a spojuje je určitá hloubka, síla a něha,“ popisuje písně scenáristka, režisérka a nyní i textařka Beata Parkanová.


Přípravy a realizace alba trvaly dva roky a Beata Parkanová k jeho vydání ještě dodává: „Myslím, že tohle album přináší mimořádně pestrou škálu současných muzikantů, kteří představují své různé přístupy k hudbě, a sjednocuje je téma a soudržnost textů. Věřím, že si každý posluchač dokáže na desce najít duet svého srdce. Duet, který je právě teď duetem jeho života, jeho slovem, tím, co teď prožívá, cítí, řeší.

 

Album Slovo vydává Supraphon ve spolupráci s love.FRAME, Azyl production a Bontonfilm studios již 9. září 2022 na CD i digitálně a následně v listopadu na vinylu.


SLOVO – hudba k filmu Slovo



1)      Slovo – Lenka Dusilová, Vojtěch Dyk

(Jan P. Muchow/Beata Parkanová)

2)      Tajemství – Anna Fialová, Ondřej Ruml

(Michal Novinski/Beata Parkanová)

3)      Obávám se, obávám – Nina Kohoutová, Maroš Hečko

(Maroš Hečko/Beata Parkanová)

4)      Místa, která patří vám – Beata Hlavenková, Juraj Benetin

(Beata Hlavenková/Beata Parkanová)

5)      Na obrázku – Daniela Písařovicová, Ondřej G. Brzobohatý

(Ondřej G. Brzobohatý/Beata Parkanová)

6)      Jedinou – Eva Šušková, Robert Pospiš

(Robert Pospiš, Martin Sillay/Beata Parkanová)

7)      Jedinou – Markéta Foukalová, Michal Šupák

(Michal Šupák/Beata Parkanová)

8)      Vzpomínám – Kristína Mihaľová, Katarzia

(Nikolaj Nikitin/Beata Parkanová)

9)      Chyby – Andrea Růžičková, Mikoláš Růžička

(Mikoláš Růžička/Beata Parkanová)

10)  Milostná – Nina Kohoutová, Marcel Buntaj

(Marcel Buntaj/Beata Parkanová)

11)  Příběh květu – Kateřina Winterová, Václav Havelka

(Jan P. Muchow/Beata Parkanová)

12)  Po bouřkách – Tereza Krippnerová, Ondřej Rychlý

(Ondřej Rychlý/Beata Parkanová)


O FILMU

Václav je v 60. letech notářem na malém městě, není členem komunistické strany a okolí ho vnímá jako morální autoritu. Se svou ženou a dětmi zažívá dobré časy v rámci nelehké doby a rodině i společnosti je pevnou oporou. Ze svých zásad a ze svého slova neustupuje, a třebaže je systematicky nucen k ústupkům, vstup do strany tvrdošíjně odmítá. Srpen 1968 a obavy z toho, co bude po okupaci následovat, oslabí Václavovu psychiku. Z dobrých časů se stávají špatné. Teď je to Věra, která se pro svého muže stává jistotou a oporou, drží rodinu pohromadě a sama mu dává sílu i odvahu k pevnému postoji. I ona dala své slovo a odmítá ho porušit, ať už to znamená jakkoli nejistou budoucnost. Dodržet své slovo je pro oba stále složitější… 


Slovo je film o nenápadné síle lásky dvou odlišných manželů, kteří se pevně drží a chrání.


Producenty filmu jsou love.FRAME, Bontonfilm studios, slovenská Azyl production. Koproducenty jsou Česká televize – kreativní producent Kristián Suda, polská Kijora a studio BEEP. Film podpořil Státní fond kinematografie, Audiovizuálny fond, Pardubický kraj, Kraj Vysočina a RTVS.


Singl „Slovo“ Lenka Dusilová & Vojtěch Dyk: https://lnk.to/DusilovaDykSlovoPR


Připojené video