LIBOR PEŠEK

ZEMŘEL

Zemřel jeden z nejvýznamnějších českých dirigentů Libor Pešek. Dirigent, který šířil slávu české hudby daleko za hranice naší země. Žák Václava Smetáčka a Václava Neumanna začínal s jazzem a poté během své kariéry prošel mnoha tuzemskými i zahraničními komorními i symfonickými tělesy. S vydavatelstvím Supraphon spolupracoval od roku 1961, kdy ve Studiu Domovina s Komorní harmonií uskutečnil svoji první nahrávku.

 

Libor Pešek se narodil 22. června 1933 v Praze, v mládí studoval hru na klavír, pozoun a violoncello. „Pro dirigenta je dobré mít zkušenosti s nějakým smyčcovým nástrojem a klavír je nutný, aby si v mládí mohl přehrávat partitury, které později už jenom čte,“ prohlásil. V roce 1958 založil dechový ansámbl Komorní harmonii, se kterým uváděl v Divadle Na zábradlí premiéry děl mladých soudobých československých autorů. V letech 1965 až 1969 řídil Sebastian orchestr, se kterým úspěšně vystupoval v zahraničí.


Od roku 1970 hostoval u různých českých i zahraničních orchestrů, působil v Holandsku a také jako šéf Slovenské filharmonie v Bratislavě.


V letech 1987 až 1977 působil ve funkci uměleckého ředitele a šéfdirigenta Královského filharmonického orchestru v Liverpoolu. Ve Velké Británii se významně zasloužil o propagaci české tvorby a obzvláště díla Josefa Suka.


Od roku 1990 byl hlavním hostujícím dirigentem Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK, v roce 2007 se stal hlavním dirigentem Českého národního symfonického orchestru. V letech 1981 až 1990 byl stálým hostem České filharmonie.


V roce 1996 obdržel od královny Alžběty II. Řád britského impéria a téhož roku byl jmenován čestným členem Univerzity v Prestonu. V roce 1997 dostal z rukou prezidenta Václava Havla Medaili Za zásluhy I. stupně.


V roce 2013 převzal Libor Pešek Diamantovou desku Supraphonu za 635 000 prodaných nosičů. Před čtyřmi lety získal cenu klasické hudby Classic Prague Awards v kategorii za celoživotní přínos.


Libor Pešek zemřel 23. října 2022.


Katalog nahrávek na Supraphonline: https://www.supraphonline.cz/umelec/23-libor-pesek