CZECH ENSEMBLE BAROQUE

POKRAČUJE V OBJEVOVÁNÍ TŮMY

Koupit album
Katalogové číslo: SU 4315-2

Renomovaný soubor Czech Ensemble Baroque pokračuje v mapování díla Františka Ignáce Antonína Tůmy a již 11. listopadu 2022 vydává nové album, které obsahuje skladby ze tří různých etap skladatelova života: velkolepou Missa Veni Pater pauperum, slavnostní Te Deum a Sinfonia ex C, která vznikala v posledních letech autorova života.

 

Již první nahrávka z ediční řady souboru Czech Ensemble Baroque věnovaná pozoruhodnému skladateli české a rakouské hudby období přechodu od baroka ke klasicismu Františku Ignáci Antonínu Tůmovi (1704–1774) prokázala skladatelovo nezadatelné místo mezi nejvýznamnějšími komponisty pozdně barokní Evropy. Trojice děl na nové nahrávce, která vychází u Supraphonu, zachycuje skladatelův umělecký vývoj. Velkolepá Missa Veni Pater pauperum, zkomponovaná v roce 1736 pro starobylý benediktinský Skotský klášter (Schottenstift) ve Vídni, spadá do doby Tůmova působení ve službách hraběte Františka Ferdinanda Kinského. Slavnostní Te Deum (1745) v podobně bohatém obsazení Tůma psal pro cisterciácký klášter ve Wilheringu, kde se opakovaně uvádělo při svátku Božího těla. Sinfonia ex C patrně vznikla v posledních letech autorova života, kdy se Tůma uchýlil do premonstrátského kláštera v Gerasu.

 

Umělecký vedoucí a dirigent souboru Czech Ensemble Baroque Roman Válek uvedl: „U nahrávání chrámové hudby je vždy mnoho otazníků. Jak umístit zpěváky a muzikanty? Jak zaznamenat stereo v reálném prostředí rozděleném na skupinu concerto a ripieni? Jak vůbec skladbu registrovat, když původně počítala se zvukem velkého varhanního nástroje? To jsou neustále kladené otázky vedoucí k pokusům a experimentům, jak se co nejvíce přiblížit zvukové dokonalosti. Potěšilo mě zjištění, že Tůmova hudba po bezmála třech stoletích funguje a naplňuje interprety i posluchače neotřelou barokní krásou a sugestivitou.“

 

Trojice premiérově nahraných slavnostních děl opět představuje Tůmu jako skladatele hodného výjimečné pozornosti. Album vychází na CD i v digitálních formátech (Hi-Res, FLAC, MP3) již v pátek  11. listopadu 2022 u vydavatelství Supraphon. Věřím, že naše nahrávky přesvědčí posluchače o Tůmovi jako výjimečném skladateli, jenž završil a upevnil pozdně barokní chrámový styl a inspiroval svým dílem velká jména nastupujícího vídeňského klasicismu,“ dodává Roman Válek.


WEB: www.ebcz.eu

Připojené video