TRADIČNÍ VÁNOCE SE SUPRAPHONEM

VYCHÁZÍ PĚT ZÁSADNÍCH VÁNOČNÍCH ALB

Adventní písně a koledy Marty Kubišové a Bratří Ebenů, Karel Gott a legendární Bílé Vánoce, největší kompilace 111 vánočních koled na 3CD, uznávaný český hobojista Vilém Veverka a jeho Christmas Album a Cesta světla / České a moravské koledy a zpěvy vánoční orchestru lidových nástrojů VUS Ondráš. Supraphon připravil na letošní Vánoce pět speciálních titulů, na kterých posluchači najdou novinky, ale i tradiční české a evropské vánoční koledy nebo legendární alba plná bonusů a vydání na CD i LP.

  

Karel Gott: Bílé Vánoce – reedice na LP i CD s bonusy

 

Gottovo druhé vánoční album, nově reedované po 40 letech od vzniku, asi není třeba příliš představovat. Nazvané je podle jednoho z nejslavnějších amerických vánočního songů „White Christmas“. Takto „moderněji“ je zaměřených prvních sedm písní, dalších deset jsou opět buď staré evropské, nebo častěji české lidové koledy a písně. Ozdobou je rovněž „Chtíc, aby spal“, slavné téma Adama Michny z Otradovic. Za doprovodu Orchestru Ladislava Štaidla, ale také sborů Bambini di Praga nebo Pavla Kühna tak vznikla muzika nad běžnou popovou produkcí, navždy dokonale pasující pod vánoční stromeček.

 

Devět bonusových skladeb na CD představuje tematické a časové rozšíření z let 1972 až 2020. Přinášejí jednak další světové i domácí různě nové songy, ale také klasickou „Tichou noc“, duet s Lucií Bílou, „Čas vánoční“ s Lucií Vondráčkovou a „Andělskou“ s dcerou Charlotte Ellou. Úplně poslední bonus je pak zcela mimořádný. Skladba Richarda Krajča „Vánoční“ totiž vyšla až rok po Gottově smrti na albu skupiny Kryštof a svým způsobem tak uzavírá toto sváteční poslouchání. Vychází na LP, CD i digitálně.

 

Videoteaser: https://youtu.be/gxy0mS_5jJI

 

111 vánočních koled – nejrozsáhlejší komplet klasických vánočních koled

 

Legendární nahrávky aranžéra a producenta Romana Cejnara a jeho orchestru Conventus Musicorum vycházejí na novém trojalbu a v remasterované podobě. V letech 1995–1998 vyšla postupně tři alba nejznámějších českých koled, která o rok později doplnil výběr koled evropských. Tituly obdržely zlaté a platinové desky, staly se fenoménem vánočního trhu a prodalo se více než 250 000 kopií. S nadsázkou se dá říci, že kazety a CD s těmito nahrávkami se od té doby daly najít ve většině domácích fonoték. Přívětivé aranžmá a hudební podání je přístupné širokému okruhu posluchačů a vyhovuje snad každé rodině u rozsvíceného stromku. Vychází na 3CD a digitálně.

 

Videoteaser: https://youtu.be/3Xdv08HDc8k

 

Marta Kubišová a Bratři Ebenové: Adventní písně a koledy

 

Poprvé od roku 1990 dostávají posluchači šanci si znovu užít krásnou předvánoční a vánoční muziku v podání zdánlivě překvapivé muzikantské sestavy. Po listopadu 1989 se Marta Kubišová po dlouhé odmlce ve studiu spojila s triem bratrů Ebenů k nazpívání úryvků z evangelií. Ty zhudebnil Marek Eben, zaranžovat pomohli David a Kryštof Ebenové, k jejich nástrojům se přidali Dalibor Štrunc na cimbál, Ingeborg Žádná na violoncello a violu da gamba, Petr Hapka na niněru a mužský sbor Schola Gregoriana Pragensis. Celkem patnáct svátečních částí evangelií sv. Lukáše a sv. Matouše dostalo citlivě moderní podobu a interpretaci. Reedice unikátního vánočního alba dostala i sedm vhodně vybraných bonusů. Vychází na LP a s bonusy na CD a digitálně.

 

Videoteaser: https://youtu.be/w55z92n2IwM

 

Vilém Veverka: Christmas Album


Vánoce a jejich neopakovatelná atmosféra byly a jsou silným pramenem inspirace pro bezpočet hudebníků a skladatelů už po mnoho staletí. Po několika „klasických“ deskách a crossoveru Next Horizon i hobojista Vilém Veverka podlehl tomuto kouzlu a natočil „svoje Vánoce“. Albem prochází jako leitmotiv Zima Antonia Vivaldiho (snad poprvé hraná na hoboj!). Kromě skladeb dalších barokních mistrů (Bach, Händel) zakusí posluchač i argentinskou zimu s příchutí tanga (Ástor Piazzolla), ale zazní i „Tichá noc“, „Adeste fideles“ či „Chtíc, aby spal“, písně, bez kterých si lze Vánoce jen stěží představit. Klenotem nahrávky je okouzlující soprán Patricie Janečkové, vzácnými hosty harfistka Kateřina Englichová a sopranistka Adéla Řehořová. Aranžérsky se i na tomto albu výrazně podepsal Martin Hybler a sólistu provází stejní hudebníci jako na předchozím počinu Next Horizon. Díky širokému žánrovému záběru a neklasickému aranžmá vánoční novinka kromě milovníků virtuosního hoboje jistě potěší i mnohem širší spektrum posluchačů. Album vychází na CD a digitálně.

 

Videoteaser: https://youtu.be/ultoj1RD1zg


Orchestr lidových nástrojů VUS Ondráš, dirigent Jiří Slavík: Cesta světla / České a moravské koledy a zpěvy vánoční

 

Slova evangelisty Jana nejen dala název pozoruhodnému vánočnímu cyklu, ale vystihují jeho nejhlubší sdělení: vracejí náš pohled od třpytivých pozlacených ozdobiček k samému jádru vánočních svátků – k příběhu narození Ježíše. Lidové koledy často až s dechberoucí přímočarostí vystihují poetiku tohoto příběhu i příběhů lidí, kteří byli u toho. Právě tyto koledy zněly hlavou zkušenému mladému jazzmanovi a skladateli s lidovými kořeny Jiřímu Slavíkovi. Jeho zamýšleným interpretem byl od počátku VUS Ondráš – muzikanti a zpěváci ukotvení v lidové hudbě, ale otevření a ochotní vykročit mimo žánrové hranice. Skrze jejich hlasy a nástroje zaznívají české a moravské koledy s naprostou přirozeností, často v netradičním barvitém aranžmá. Vánoční příběh narození Spasitele v českých a moravských koledách.

 

Videoteaser: https://youtu.be/7v5h7Hh6n90