ARS TRIO A MARTIN BALLÝ

KOMPLET NAHRÁVEK

Koupit album
Katalogové číslo: SU 4325-2

Supraphon vydává 26. května 2023 v objevném kompletu tří CD reprezentativní výběr nahrávek významného českého klavíristy a pedagoga Martina Ballýho (nar. 1954) jako sólisty i jako komorního hráče v ansámblu Ars trio, ve kterém působil spolu s houslistkou Danou Vlachovou (dnes České trio) a violoncellistou Janem Páleníčkem (dnes Smetanovo trio). Řada archivních nahrávek vychází díky tomuto pozoruhodnému kompletu poprvé.


Ars trio koncertovalo v 80. letech minulého století ve většině států Evropy a pořídilo řadu nahrávek nejen pro rozhlas a televizi, ale i pro zahraniční společnosti, z nichž zmiňme zejména soubornou nahrávku klavírních trií Antonína Dvořáka pro francouzskou společnost BNL. Jako sólový hráč se Ballý vždy vyznačoval vzácně neotřelou a vynalézavou dramaturgií, která byla ve velké míře soustředěna na českou soudobou klavírní tvorbu, z níž řadu děl uváděl v premiéře.


Martin Ballý přiznává, jak cenné zkušenosti získal při nahrávání od hudebních režisérů (mj. od legendárního Eduarda Herzoga) a jak sám umělecky dozrával i se svými žáky (například s klavíristy Janem Bartošem a Miroslavem Sekerou či s dirigenty Markem Šedivým nebo Jiřím Rožněm). Na Josefa Páleníčka, který se zasloužil o nadstavbu jeho uměleckého zrání, vzpomíná jako na „starostlivého otce“ kamarádské povahy, na osobnost, která prošla od etapy bouřliváctví až k takové míře moudrosti, jež se nedala ničím oklamat a šla až k samotnému nervu věci. Jako na osobnost, která mu otevřela svět Leoše Janáčka a Bohuslava Martinů.

 

Nedávno objevené nahrávky v rozhlasovém archivu, které tvoří hlavní obsah trojalba, zahrnují poklady české triové literatury (Dvořák, Novák, Martinů) a dvě pozoruhodné kreace ze světového repertoáru (Šostakovič, Mozart). Většina nahrávek z let 1980–1992 pochází z archivu Českého rozhlasu a vychází nyní na CD poprvé.


MULTILINK: https://supraphon.lnk.to/ArsTrioDvorakMozartMartinuJanacekPR

Připojené video