POLETÍME?

SLAVÍ 15 LET / BEST OF

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6791-5

15 let – pro člověka puberta, pro kapelu už poměrně bohatá a úspěšná kariéra. V případě turbošansónové party Poletíme? se však snoubí obé – zkušenosti z x úspěšných koncertů i nahrávek a nakažlivá, takřka mladická divokost a energie. Osmičlenný ansámbl okolo výtvarníka Rudolfa Brančovského to v roce svých patnáctin potvrzuje nabitým živákem Best of do gramofonu, který vznikl během únorového vyprodaného dvojáku v brněnském klubu Fléda. Kromě dvojalba, které Poletíme? společně s fanoušky pokřtí 30. srpna v pražských Ledárnách Braník, se můžeme těšit také na záznam koncertu, jejž uvede ČT art v premiéře 9. června ve 20:20. Naladit se můžete ochutnávkou v podobě live klipu ke skladbě Mám depresi rádhttps://youtu.be/i98Dw3nCHYg.

 

„Stále jsme stejní jako před patnácti lety v touze koncertovat a prosazovat se. Stále chceme hrát energickou hudbu. Stále věříme, že může na naše koncerty chodit o mnoho lidí více, tedy že je kam růst. Vyléčení jsme naopak z toho, abychom si mysleli, že z nás budou superstars. To bychom museli změnit od podstaty vše. A přestali bychom být vzácní svojí originalitou a jinakostí. „Superstárství“ spočívá v plytkosti a zneužívá lidské hlouposti. To je nám velmi vzdálené,“ zamýšlí se Rudolf Brančovský nad proměnami, kterými kapela (ne)prošla během své dosavadní existence.

 

Právě zmíněná touha hrát energickou, originální hudbu je ostatně typickým poznávacím znamením Poletíme?. Kapela si za těch patnáct let doslova „vyhrála“ výsadní pozici na české klubové scéně, pravidelně hostuje na nejvýznamnějších hudebních festivalech a patří mezi nejoriginálnější hudební formace v zemi. Svůj díl na tom má společně s neutuchajícím nadšením i netradiční nástrojové obsazení, s nímž muzikanti zvládají výtečně punk nebo jazz a všechno mezi tím, stejně jako um odlehčenou formou vyprávět o složitých a smutných věcech. 

 

Barevnost, nesvázanost žánry i živelnost a koncertní jedinečnost Poletíme? perfektně vystihuje také novinka a první živé album v historii skupiny Best of do gramofonu, které je 100% záznamem z koncertů na Flédě, a to bez jakýchkoli postprodukčních zásahů ve studiu, kromě mixu jako takového. Nové dvojalbum čítá celkem 32 skladeb, jež kapela vybrala ze svých dosud vydaných pěti řadovek (Jednoduché písničky o složitém životě /2008/, Skupina dobře vypadajících mužů /2010/, Kroskántry /2012/, Turbošansón /2014/a Chce to hit! /2018/).

 

„Každé naše deska je jakýmsi vhledem do doby, ve které vznikala. Jsou to tedy i pomyslné milníky naší dosavadní kariéry. A stejně tak je to i s novinkou Best of do gramofonu. Ta je z mého pohledu nejzajímavější a nesilnější, když zachycuje naši aktuální  pódiovou formu, na které jsme mnoho let pracovali, a vykresluje atmosféru, jež nás na koncertech doprovází. Měla by zároveň být i určitou čarou za minulostí…,“ říká k tomu frontman Poletíme?.

 

Pomyslné shrnutí jedné etapy v kariéře populárního turbošansónového gangu v podobě právě vycházejícího dvojalba a s ním související oslavy 15 let na scéně budou Brančovský & spol. náležitě a hojně prožívat i užívat také se svými fanoušky napříč republikou. „V létě pojedeme klasické festivalové akce a různé slavnosti. Na podzim pak vyrazíme na klubové turné. Krom toho, že budeme různě křtít a propagovat náš nový živák, máme v plánu také zařazovat písně úplně nové, se kterými se chystáme jít na jaře 2024 do studia,“ komentuje nejbližší plány a aktivity Poletíme? Brančovský.

 

Jak bylo naznačeno, vedle dobře známých fláků se mohou návštěvníci koncertů těšit také na novinky včetně „první vlaštovky“ ze začátku letošního roku v podobě dynamické pecky Můžeš mi říct, kterou doprovází vtipný klip s excelentními Marií Ludvíkovou, Milanem Šteindlerem a Davidem Vávrou. Kompletní výčet všech nadcházejících koncertů najdete zde. Pro více informací a aktualit z tábora Poletíme? sledujte Facebook a Instagram kapely.


Připojené video