GOLEM OD GUSTAVA MEYRINKA

AUDIOKNIHA

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6662-2

Supraphon vydává v podobě audioknihy slavný román Gustava Meyrinka Golem. Knihu, která se proslavila svým záhadným a tajemným dějem umístěným do prostředí pražského židovského ghetta v druhé polovině 19. století načetl člen Činohry Národního divadla Radúz Mácha. Audiokniha vychází na CD-mp3 v přebalu, jenž zdobí kongeniální ilustrace Hugo Steinera, které vytvořil bezmála před sto deseti lety již k prvnímu vydání. Audiokniha vychází 16. června 2023 na CD-MP3 i digitálně v celkovém čase osm a půl hodiny.

 

Gustav Meyrink (1868–1932) žil od svých šestnácti let v Praze, kde si v pětadvaceti letech založil bankovní ústav. Užíval si života, byl průkopníkem automobilismu, šermoval, vesloval, věnoval se alchymii, spiritismu, okultismu, józe, buddhismu a mystickým učením. To vše se promítá do jeho nejslavnějšího románu Golem, psaného od roku 1907 do vydání 1915. Magický příběh se odehrává kolem roku 1890 v Praze a ve zdejším židovském městě. Tajemné události jsou viděny a prožívány hlavním hrdinou Athanasiem Pernathem, rytcem drahokamů. Důležitou roli zde hraje pověst o hliněném sluhovi rabína Lõwa. Denní realita se stýká s nadpozemskými silami. Hrdina objevuje či předjímá různé duchovní cesty, poté, co je zbaven části své minulosti. Před očima mu běží expresionistické fantastické situace, přízraky minulých časů. Kniha je také existenciálním románem, který zkoumá téma identity, paměti, osudu a smyslu života.

 

Herec Radúz Mácha poznamenal: „Před natáčením Meyrinkova Golema jsem potřeboval delší čas na přípravu. Sezení nad textem, psaní poznámek, hledání správného vyznění jednotlivých vět a následné škrtání či mazání gumou, abych to ve studiu mohl všechno ignorovat a přečíst tak, jak zrovna nejlépe umím a cítím. Chtěl jsem si ke knize vytvořit osobnější vztah, abych příběh na sto procent přijal skrze hlas za svůj. Moc bych si přál, aby posluchače nakonec text pohltil stejně jako mě.“

 

Radúz Mácha načetl Golema z knihy, kterou v roce 2005 vydalo nakladatelství Argo v překladu Evy Pátkové. Audiokniha vychází již v pátek 16. června 2023 na CD-MP3 a také digitálně.

Připojené video