LIBOR PEŠEK 90

VÝROČÍ NAROZENÍ

Koupit album
Katalogové číslo: SU 4132-2

Před devadesáti lety se 22. června v Praze narodil jeden z nejvýznamnějších českých dirigentů Libor Pešek. Nejprve studoval hru na klavír, pozoun a violoncello a už v době gymnaziálních studií začal hrát jako pozounista ve svém vlastním jazzovém Orchestru Libora Peška. Dirigování studoval na pražské HAMU u Karla Ančerla, Václava Smetáčka a Václava Neumanna. V roce 1958 založil Komorní harmonii, dechový ansámbl, který uváděl na pravidelných koncertech v Divadle na zábradlí v Praze i premiéry děl mladých soudobých českých skladatelů. V letech 1965–1969 řídil další jím založený komorní soubor Sebastian orchestr, se kterým stejně jako s Komorní harmonií úspěšně vystupoval i v cizině.


Od roku 1970 Libor Pešek hostoval u různých českých i zahraničních orchestrů, šéfoval v Teplicích, Pardubicích. Byl přizván ke spolupráci s orchestry v Holandsku a krátce působil jako šéf Slovenské filharmonie v Bratislavě. V letech 1981–1990 byl stálým hostem České filharmonie.


Vrcholem jeho kariéry bylo jeho desetileté působení ve funkci uměleckého ředitele a šéfdirigenta Královského filharmonického orchestru v Liverpoolu, a to v letech 1987–1997. Poté s tělesem i nadále vystupoval jako čestný dirigent. V Anglii se významně zasloužil o systematickou propagaci české tvorby, zvláště díla Josefa Suka. Několikrát dirigoval na prestižním londýnském festivalu BBC Proms v Royal Albert Hall, na festivalu ve skotském Edinburghu, spolupracoval s významnými tělesy jako jsou Los Angeles Philharmonic, San Francisco Symphony, Minnesota, Philadelphia a Cleveland Orchestra, Chicago Symphony, přední orchestry Velké Británie, Orchestre National de France, Orchestre de Paris a mnoho dalších.


Libor Pešek spolupracoval s vydavatelstvím Supraphon od svých dirigentských začátku. V roce 2013 převzal Jubilejní platinovou desku Supraphonu a vydal speciální bilanční 4CD The Golden Collection, které patří k nejúspěšnějším z jeho bohaté diskografie. 


Diskografie Libora Peška je na Supraphonline: https://www.supraphonline.cz/umelec/23-libor-pesek

Připojené video