MILAN KUNDERA

ZEMŘEL

Milan Kundera, český spisovatel, který upozorňoval na kulturní a politické utlačování střední Evropy za komunistického režimu, zemřel 11. července 2023 v Paříži ve věku 94 let.


Narodil se 1. dubna 1929 v Brně, kde také studoval hudbu se svým otcem, proslulým klavíristou a muzikologem. Později se věnoval psaní a stal se přednášejícím světové literatury na pražské filmové akademii. Jeho první román Žert z roku 1967 byl inspirován obdobím totality a stal se velkým úspěchem doma i ve světě. Tento román – hluboce satirický pohled na pomstu v totalitní zemi – zmizel z knihkupectví a knihoven po příjezdu ruských tanků na Václavské náměstí. Kundera se ocitl na černé listině a byl propuštěn ze svého učitelského místa. Byl prohlášen za nepřítele režimu a neustále pronásledován komunistickou policií. Po ztrátě naděje, že se Československo někdy reformuje, odešel do Francie v roce 1975, ztratil československé občanství v roce 1979 a stal se francouzským občanem v roce 1981. V Paříži napsal svá nejznámější díla, včetně Kniha smíchu a zapomnění, Nesnesitelná lehkost bytí a Nesmrtelnost. Kundera byl stoupencem síly románu, žánru, který podle něj měl být uznán jako samostatná umělecká forma. Postupně se stával stále ochranitelským ke své práci. Přezkoumával překlady svých děl a zakázal veškerou adaptaci svých knih po filmu z roku 1988 na motivy Nesnesitelné lehkosti bytí. V roce 2019 mu bylo vráceno české občanství po dlouhých jednáních mezi francouzskou a českou vládou3. Kundera to označil za „symbolický gesto“, ale nikdy se nevrátil do Česka. V závěru svého života se Kundera stal velmi uzavřeným a zřídka komunikoval s veřejností. Jeho poslední román, Slavnost bezvýznamnosti, vyšel v roce 2014. Jeho dílo bylo přeloženo do více než 40 jazyků a byl často považován za kandidáta na Nobelovu cenu za literaturu.


Loni vydal Supraphon audioknihu s románem Nevědění, kterou načetl herec Radúz Mácha. Tomu předcházelo v roce 2015 vydání autentického archivního záznamu představení hry Milana Kundery Ptákovina z Činoherního klubu, který byl pořízen v roce 1970 - těsně před cenzurním zákazem. V distribuční nabídce e-shopu Supraphonline najdete například i audiopodobu slavného románu Nesnesitelná lehkost bytí nahranou v roce 2018 Jiřím Bartoškou pro vydavatelství Tympanum.


Nahrávky z díla Milana Kundery na Supraphonline: https://bit.ly/43h56eU

Připojené video