LUBOŠ ANDRŠT 75

KONCERT K NEDOŽITÉMU JUBILEU

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6779-2

Luboš Andršt 75 – koncert k nedožitému jubileu se odehraje 14. září 2023 v pražském Lucerna Music Baru a připomene kytarového velikána české blues-rockové a jazzové scény Luboše Andršta. Ten by se dne 26. července dožil 75 let. 

 

Na hudební osobnost Luboše Andršta zavzpomínají jeho blízcí spoluhráči i kytaroví následovníci a společně připomenou a oživí jeho dlouholetý muzikantský a skladatelský přínos české hudbě.  


Na koncertě zahraje formace Peter Lipa & Luboš Andršt Blues Band. Kapela, která prorazila v roce 1984 dnes již legendárním albem Blues z lipového dřeva. Na jubilejním koncertě z původní sestavy vystoupí Peter Lipa, Vladimír „Guma“ Kulhánek, Ondřej Konrád a hry na kytaru se zhostí na místě Luboše Andršta jeho vynikající, dlouholetý žák Lukáš Martínek. 


Velkou životní láskou Luboše Andršta byla kapela Energit. Ta měla bohužel z politických důvodů od roku 1973 zakázanou činnost. Luboš Andršt společně s Honzou Holečkem, Vladimírem „Gumou“ Kulhánkem a Jiřím „Zelím“ Zelenkou však v roce 2017 oživili bluesrockovou legendu a albem Time’s Arrow vzdali holt Vláďovi Padrůňkovi (tehdejšímu baskytaristovi) a Ivanu Khuntovi (tehdejšímu zpěvákovi), kteří se ani jeden nemohli v 70. letech hudební činnosti dále věnovat. Energit pak působil až do Lubošovi smrti v roce 2021 a u fanoušků se těšil velké oblibě. A i tato legendární kapela bude součástí jubilejního koncertu a v roli kytaristy se představí velice mladý a talentovaný kytarista Jiří Rambousek, který byl v očích Luboše Andršta velkou nadějí současné bluesové kytary. 


Na koncertě však nesmí chybět ani kapela, která je s Lubošem Andrštem spjatá jako žádná jiná a sice Michal Prokop a Framus Five. Právě s Michalem Prokopem strávil Luboš Andrštvětšinu svého muzikantského života a za všechny alba jmenujme ikonické Město Er a skladbu Noc je můj den, které je Luboš Andršt autorem. Místo Luboše Andršta zaujal vynikající kytarista a jeho dlouholetý kolega Pavel Marcel. 

 

Koncertem připomínajícím tuto výjimečnou osobnost české hudební scény bude provázet Marek Hlavica a během večera bude také pokřtěno album Best of Luboš Andršt, které v letošním roce 2023 vydá k nedožitým 75. narozeninám společnost Supraphon.