BELLA ADAMOVA

THERE IS HOME

Koupit album
Katalogové číslo: SU 4329-2

V jedenatřiceti je altistka Bella Adamova, rodačka z Čečny, vycházející hvězdou, která poutá pozornost svým výjimečným citem pro písňovou literaturu s nádherně zbarveným, hluboko posazeným hlasem a umělecky ryzím přístupem k písním, které si do svého repertoáru vybírá. O tom, jakými barvami oplývá její hudební svět vypovídá nové album s příznačným názvem „There Is Home“, které nahrála ve vzácném souznění s klavíristou Michaelem Geesem a vychází u Supraphonu na CD i v digitálních formátech již v pátek 25. srpna 2023. Album Adamova s Geesem slavnostně pokřtí v rámci koncertu, který se uskuteční na festivalu Music is v pražském Divadle X10 ve čtvrtek 5. října 2023. 


 

Hledání skutečného domova, vědomí člověka, že je na světě místo, kam patří, je hlavním tématem alba „There Is Home“. Bella Adamova písně vypráví jako vlastní příběh a mimoděk tím akcentuje životní příběhy samotných autorů, jejich vztah k domovu či prožívaný pocit vyděděnosti. Spíše, než klasický písňový recitál je tato nahrávka pozváním do vlastního světa, kde každé slovo, ať zpívané v kterémkoli jazyce, má svůj hluboký význam. Album There Is Home, které Bella Adamova nahrála s klavíristou Michaelem Geesem obsahuje písně Haase, Musorgského, Brittena a Mahlera. A sama zpěvačka k němu uvedla: „Album je opravdu moje srdeční záležitost. Jeho dramaturgii jsem měla, jak se říká v šuplíku už od roku 2017, kdy jsem ji prezentovala na svém magisterském koncertě v Kolíně nad Rýnem a až na pár doplnění jsme nic neměnili. Tehdy mi ale trvalo celý rok, než jsem svoji představu dotáhla do té formy, se kterou jsem mohla být spokojená.“


S německým pianistou, improvizátorem a skladatelem Michaelem Geesem spolupracuje talentovaná altistka od roku 2015 a jsou již sehraným tandemem, který navázal společnou hudební řeč. „Neznám nikoho, kdo přemýšlí o hudbě a hraje jako on. Slyšet, jak hraje naživo, je opravdový, hluboký zážitek. Taky je velká úleva mít někoho tak zkušeného po svém boku. Při natáčení alba jsem cítila určitý tlak – řekla bych sama na sebe. O tom, že natočím právě tento repertoár jsem snila už mnoho let a měla jsem na sebe velké nároky, občas i nemožná očekávání, a Michael mi připomněl, o čem hudba je – tedy o komunikaci a zkoumání,“ zamýšlí se Bella Adamova.


Zpěvačce a jejímu tvůrčímu týmu velmi záleželo při vzniku alba doslova na každém detailu, na výběru zvukového mistra Martina Stupky, se kterým v sále Martinů pražské HAMU písně nahráli, ale i na každém slově v bookletu a spolupráci s fotografkou Michaelou Karásek Čejkovou, která realizovala portréty pro speciální koláže tvořící výtvarnou tvář alba, které v pátek 25. srpna 2023 vydává Supraphon.

Připojené video