LEOŠ JANÁČEK

VYCHÁZÍ ORIGINÁLNÍ KOMPILACE

Koupit album
Katalogové číslo: SU 4328-2

Hudební skladatel Leoš Janáček byl nejen velmi talentovaný a originální, ale také velmi pracovitý a věrný své vlasti a kultuře. Janáčkova hudba je plná emocí, barev, melodií a harmonií, které odrážejí jeho osobnost a životní zkušenosti. Jeho dílo je stále živé a oceňované po celém světě. A právě letos v srpnu uplynulo 95 let od jeho úmrtí a příští rok v červenci si hudební svět připomene 170 výročí jeho narození. Je to také příležitost k vydání speciální kompilace, která by představila nejpozoruhodnější nahrávky vydavatelství Supraphon s jeho geniálním dílem. Pod názvem The Many Passions of Leoš Janáček vychází komplet čtyř alb již v pátek 25. 8. 2023.

 

V návaznosti na loni vydanou kompilaci The Many Loves of Antonín Dvořák, která byla příznivě přijata recenzenty v USA i ve Velké Británii, jsme vyzvali Patricka Lamberta, dlouholetého hudebního producenta BBC 3 a jednoho z velkých znalců a milovníků české hudby a jejích nahrávek, aby sestavil podobný komplet věnovaný moravskému mistrovi,“ uvedla Daniela Bálková ze Supraphonu.

 

Sám název – Mnohé vášně – odráží Janáčkův temperament a výběr je výsledkem hlubokého zkoumání jeho osobnosti. Skladatel přistupoval ke všem proměnám života v široké škále emocí. Vzniklo tak osm kategorií, pojmenovaných jako Janáčkovy vášně: Lidová tradice; Česká věc – politika a vlastenectví; Rodina; Život a příroda; Přátelství s Dvořákem; Ženy; Ruská literatura; Náboženské kořeny. Dramaturgická sestava obsahuje velmi známé a slavné skladby, jako jsou Sinfonietta, Taras Bulba, Glagolská mše, Její pastorkyňa nebo Příhody lišky Bystroušky, ale také množství objevů, které zasazují Janáčkovu tvorbu do kontextu, například jeho sbory Sedmdesát tisíc, Česká legie, Symfonie Dunaj, Předehra g moll pro varhany nebo fragment Mše Es dur.


Ve výběru interpretů nechybí klasikové janáčkovské interpretace v Brně i v Praze, některé unikátní archivní nahrávky i řada nahrávek nových. Mezi dirigenty jsou zastoupeni Břetislav Bakala, František Jílek, Jaroslav Vogel, Václav Neumann, Karel Ančerl, Bohumil Gregor, Sir Charles Mackerras a Jakub Hrůša, dalšími interprety jsou významné české a moravské sbory, sólisté Theodor Šrubař, Beno Blachut, Libuše Domanínská či Gabriela Beňačková, instrumentalisté Josef Suk, Ilja Hurník, Jan Panenka nebo Janáčkovo kvarteto a Pavel Haas Quartet.


Výběr skladeb na novém čtyřalbu The Many Passions of Leoš Janáček do hloubky odráží Janáčkovu nesmírně rozmanitou tvorbu, vzdává důstojnou poctu nejpozoruhodnějšímu českému skladateli 20. století a zároveň oslavuje jedinečné bohatství archivu vydavatelství Supraphon.

Připojené video