4 TENOŘI OSLAVÍ ROK ČESKÉ HUDBY

V CARNEGIE HALL

Rok české hudby 2024 přinese 4 Tenorům (Marian Vojtko, Pavel Vítek, Michal Bragagnolo a Jan Kříž) další významný mezník jejich úspěšné hudební dráhy – koncert v prestižní newyorské Carnegie Hall. K této příležitosti také natáčí s Českým národním symfonickým orchestrem Smetanovu Vltavu.


Stále populárnější, zlatými a platinovými deskami oceněná hudební formace 4 Tenoři, se blíží k dalšímu milníku ve své skvěle rozjeté hudební kariéře. V Mariánských lázních se 10. října 2023 uskuteční jejich dvoustý koncert. Na jevištích je dosud vidělo více než 150 000 diváků a další vystoupení mají naplánovaná již na několik let dopředu. Jen od letošního září do konce příštího roku je čeká více než 100 koncertů doma i v zahraničí.


V těchto dnech 4 Tenoři nahrávají s Grammy oceněným Českým národním symfonickým orchestrem Smetanovu Vltavu z cyklu symfonických básní Má vlast, s cílem připomenout dvousté výročí narození Bedřicha Smetany v roce 2024. Skladbu 4 Tenoři nahrávají trojjazyčně – česky, anglicky a německy – a vyjde začátkem příštího roku u Supraphonu. Poprvé ji živě zazpívají na Novoročním koncertu v Ostravě 6. ledna 2024 za doprovodu Filharmonie Bohuslava Martinů s dirigentem Leošem Svárovským.


Rok české hudby 2024 přivede 4 Tenory k debutu v proslulé newyorské Carnegie Hall. Na 23. května 2024 si pro americké publikum chystají speciální program From Broadway to Hollywood, kde zazní nejslavnější melodie z filmů a muzikálů. Zazpívají zde také Smetanovu Vltavu. Předprodej koncertu začne 27. října 2023. Producent Janis Sidovský k tomu uvedl: „Vedení Carnegie Hall pečlivě zkoumá, komu dá svolení vystoupit na jedné z nejprestižnějších scén světa. Když mi napsali, že rádi přivítají naše 4 Tenory, byl to jeden z nejhezčích okamžiků v mé kariéře producenta.“ Zpěvák Pavel Vítek tuto speciální koncertní příležitost okomentoval: „V New Yorku jsem před lety vystoupil s Evou Pilarovou v Rainbow Room v Rockefellerově centru. Dodnes na tu atmosféru vzpomínám a je pro mě velká čest, že zazpívám také v Carnegie Hall, o čemž se mi ani nesnilo.“ A Jan Kříž ho doplnil: „Zpívat muzikály tam, kde se psala historie světového hudebního divadla, je neuvěřitelný adrenalin. Na Broadway a New York jsem moc zvědavý, jedu tam poprvé.


Budeme první interpreti českých muzikálů, kteří v Carnegie Hall vystoupí, což je velký závazek i výzva,“ uvažuje Michal Bragagnolo a Marian Vojtko to uzavřel: „Na Broadwayi jsem viděl Fantoma opery a v květnu jednu z árií z tohoto muzikálu zazpívám v Carnegie Hall. Už teď mám trochu trému, ale moc se těším.

------------------------------

 

Hudební formace 4 Tenoři je vokální seskupení čtyř muzikálových sólistů, kteří zpívají písně různých žánrů, jako jsou muzikál, opera, pop nebo vánoční koledy. Stálými členy jsou držitel ceny Thálie tenor Marian Vojtko, zpěvák a herec barytenor Pavel Vítek, dvojnásobný držitel ceny Thálie barytenor Jan Kříž a operní tenor Michal Bragagnolo. Formaci sestavil producent Janis Sidovský v roce 2017 a od té doby vydala dvě alba, která získala zlaté a platinové desky Supraphonu. 4 Tenoři úspěšně koncertují po celé České a Slovenské republice s doprovodem smyčcového kvarteta nebo symfonického orchestru. Mezi jejich nejznámější písně patří Už z hor zní zvon, Mně sílu dáš, To je ta chvíle nebo Krása, kterou nazpívali s Lucií Bílou. https://www.4tenori.cz/koncerty/