DRAČÍ OČI

AUDIOKNIHA

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6694-2

Spisovatelka Kristina Hlaváčková na domácí literární scéně s úspěchem boduje hned na dvou frontách. Jako vtipná glosátorka, která nemá daleko k sebeironii, zaujala svými praštěnými historkami ze života Ono samo se to… (knižně vydáno 2018, jako audiokniha vyšlo v roce 2022 v interpretaci Vandy Hybnerové) i pokračováním Pořád se to… (knižně 2020). Zároveň ale také patří mezi přední české autorky fantasy literatury. Svědčí o tom mimo jiné úspěch volné trilogie Dračí oči (2014–2015). A právě první díl této série, jež nese podtitul Čarodějka, se nyní dočkal také své audiopodoby, které se skvěle zhostila Vanda Hybnerová.



Knižní předloh je autorčiným debutem a platí za jeden z nejzajímavějších fantasy titulů poslední doby. Vyšla poprvé v roce 2014 a zaujala svěžím příběhem o přátelství lidí a draků, jehož příčinou je jedna nezbedná dívka, princezna Elena. 


„Elena je holka, kterou okolnosti donutily dospět příliš rychle. Tak trochu náhodou, nebo možná hříčkou osudu, je jí draky dána neobvykle velká magická moc, na níž není svět připraven. Elenin národ magií opovrhuje. Proto je poslána k elfům, aby se svou moc naučila nejen ovládat, ale i skrývat. Tím ale princezniny trable nekončí. Rychle se zaplétá do spleti magických národů, politiky a intrik, do společnosti, do které se plíží válka. Začíná boj o vůli jediné dívky, jejíž výjimečnost může svět zachránit, nebo uvrhnout do temnoty,“ poodkrývá Hlaváčková děj knihy, jejíž právě vydaná audiopodoba kromě samotného děje zaujme také výtečným podáním herečky a autorčiny příbuzné Vandy Hybnerové. Posluchač si tak vrchovatou měrou užije napětí, akce a zvraty, ale i svérázný humor.


„Příběh je stavěný pro mladé čtenáře a posluchače, ale knižní podoba ukázala, že má mnohem širší přesah. Samotnou mě to dost překvapilo. Elena je neskutečně mocná a mohlo by se zdát, že je to pro ni výhrou, ale v jejím případě výjimečnost de facto znamená vyloučení ze společnosti. Je outsider a má problémy s rodinou. Svým způsobem je to něco, s čím se může spousta z nás identifikovat,“ říká Hlaváčková.


Spisovatelka, pocházející z rodiny architektů, pracuje jako manažerka v architektonické kanceláři a překladatelka. Zároveň jedním dechem dodává, že fantasy je její oblíbený žánr nejen jako autorky, ale i jako čtenářky: „Fantasy je srdcovka. Z pohledu autora mě neskutečně baví fakt, že sdružuje velké množství žánrů, je různorodá. Dává spoustu možností dívat se na obyčejné věci mnoha nestandardními způsoby. Najdete v ní najednou třeba detektivku, romantiku, dobrodružství, western, horor… No, a samozřejmě příšerky. Baví mě je vymýšlet a psát. Bez draků to nejde. V tomto ohledu jsem se u Čarodějky i celé trilogie Dračí oči opravdu vyřádila. Užijete si nejen známou plejádu fantasy postav, ale i pár dosud neznámých obludek. Baví mě i jistá volnost světa, který si mohu sama vymyslet, a zároveň striktnost toho, že vše musím napsat tak, aby to dávalo smysl a vypadalo reálně. Jako čtenář miluju fantasy coby únik a výlet někam, kam se v reálu nikdy nemůžu dostat.“ 



Připojené video