ŠTEFAN MARGITA

POKŘTIL ALBUM REŽ, REŽ, REŽ

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6906-1

Operní pěvec Štefan Margita včera představil zástupcům médií své nové album Rež, rež, rež, které obsahuje dvanáct lidových písní z Čech, Moravy a Slovenska. Pokřtila ho ve svém divadle Lucie Bílá. Album vyjde oficiálně již 27. října 2023 u Supraphonu na CD, LP i digitálně.


Návrat ke kořenům



Nápad natočit album s lidovými písněmi se zrodil po vystoupení Štefana Margity na koncertní poctě Karlu Gottovi v O2 aréně, kde zazpíval slovenskou lidovku Išel Macek do Malacek. Publikum bylo nadšené z jeho temperamentní a osobité interpretace, která dokázala propojit operní techniku s folklórním cítěním. Margita na základě tohoto nečekaně velkého ohlasu se rozhodl vrátit ke svým hudebním kořenům a vybrat si nejkrásnější lidové písně z různých koutů česko-slovenského území.


Symfonické aranže


Album Rež, rež, rež nabízí bohatou a pestrou paletu lidových melodií a textů, které Margita zpívá se silnými emocemi. Písně jsou aranžovány pro symfonický orchestr a instrumentální sólisty pod vedením klávesisty a producenta Daniela Hádla. Mezi spolupracovníky patří také Filmová filharmonie s dirigentkou Alenou Hron, cimbalista Josef Fečo a houslista Ivan Herák. Album obsahuje takové hity jako Černé oči jděte spát, Ach synku synku, Keby som bol vtáčkom, Ej lásko lásko nebo Mať moja.


Koncertní turné


Štefan Margita nechce nechat své album jen na nosiči, ale chce ho také představit živě svým posluchačům. Proto se chystá na speciální koncertní turné s názvem Rež, rež, rež, kde bude album prezentovat ve spojení se symfonickými orchestry. Turné začne v březnu 2024 a navštíví Zlín, Pardubice, Teplice a další města.


VIDEO: https://www.youtube.com/shorts/zrD6wVn0gxY