MICHAEL ŽANTOVSKÝ

5 OTÁZEK PŘED VYDÁNÍM AUDIOKNIHY

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6807-2

Právě vychází v audiopodobě kniha Michaela Žantovského S prominutím řečeno, kterou na jaře vydalo nakladatelství Prostor. Audiokniha plná zajímavých historek a postřehů se setkáních s významnými osobnostmi, vychází v koprodukci Prostoru s vydavatelstvím Supraphon a načetl ji sám autor.


Michaelu Žantovskému jsme těsně před vydáním položili pár otázek.


Pane Žantovský, co říkáte na vzrůstající zájem o audioknihy?

Jsem trochu rozpolcený. Na jedné straně jsem rád, že lidé knihy víc poslouchají, na druhé straně se bojím, že možná o to méně čtou. Rád bych, kdyby dělali obojí.


Při psaní knihy „S prominutím řečeno“ jste asi vycházel ze svých průběžných poznámek. Nebo si snad píšete deníky?

Pokud jde o vedení poznámek či deníků, obávám se, že jsem v tomto ohledu velmi nesoustavný. Tahle knížka ale není literaturou faktu, nýbrž kombinací vzpomínek s beletrií. To moji úlohu trochu ulehčovalo.


Je pravdou, že čím skutečně významnější osobnost je, tím je i skromnější?

Jsem si jistý, že žádná přímá úměra tu neexistuje. Poznal jsem obyčejné lidi, kteří byli výjimečnými osobnostmi, i nafoukané hlupáky, kteří si mysleli, že jsou výjimeční. A naopak. Ten Nej je v mé knížce až na konci.


Setkání s Woodym Allenem bylo asi Vaše splněné přání. Jaký je ve skutečnosti?

Setkání s Woodym Allenem bylo příkladem známé skutečnosti, že člověk si má dávat pozor na to, co si přeje, protože se mu to může splnit. Skutečný Woody Allen zdaleka nedosahuje velikosti své filmové nebo literární podoby. Ale to se hrdinům filmového plátna stává. Na mém vztahu k jeho filmům a knížkám to nic nezměnilo.


Posloucháte audioknihy?

Občas. Ale mám na to čas jen v autě, a tam většinou poslouchám muziku.


MULTILINK: https://supraphon.lnk.to/MichaelZantovskySProminutimRecenoID

Připojené video