IGOR OROZOVIČ

PROTI VÁLCE

Proti válkám pozvedlo v průběhu let hlas mnoho hudebníků. Právě hudba dokáže být povzbuzující zbraní proti zbraním skutečným, proti zlovůli a krutosti, a může ovlivnit i veřejné mínění. Protiválečné protestsongy, vyjadřující nesouhlas s válkou a s násilím a utrpením, jež přináší, u nás už zpívali Voskovec s Werichem, Jiří Suchý, Karel Kryl, Marta Kubišová, Pavel Dobeš či Jarek Nohavica a mnoho dalších. Po invazi Ruska na Ukrajinu hudebník a producent Igor Ochepovsky oslovil vedle ukrajinských, ruských, běloruských hudebníků také Davida Kollera, Michala Pavlíčka, Moniku Načevu a Igora Orozoviče, aby na podporu Ukrajiny nahráli píseň Nevzdám se. A právě Igor Orozovič nyní přichází s písní Svatá země, jejíž kořeny sahají ke stejnojmenné divadelní hře Alžířana Mohameda Kacimiho, který žil mnoho let v Izraeli, kde právě hru o tom, jak válka ničí nejenom oběti, ale i iniciátory, napsal.


Kacimiho hru Svatá země jsme hráli v pražském Rock Café a v A Studiu Rubín od roku 2009. Drsná a zároveň poetická hra ukazovala nesmyslnost války a územních a náboženských konfliktů, a vždy silně rezonovala u publika i u nás tvůrců. Nemohl jsem na ni nevzpomenout ve světle současných událostí. Píseň, kterou jsem tenkrát do inscenace složil, jsem nyní ještě dotvořil. Přišlo to nějak samo, nechtěl jsem tím nic vykřičet do světa, přiklánět se na něčí stranu a vnucovat lidem svůj názor. Je to jen takový tichý hudební povzdech, který se ztrácí v absurdní smršti raket, ” dodává Igor Orozovič.


Premiéra klipu s písní Svatá země, kterou s Orozovičem natočila ukrajinská umělecká fotografka, která se také věnuje tvorbě a produkci videoobsahů Marina Ritz, je symbolicky načasována k 11. listopadu 2023, kdy se celosvětově slaví Den válečných veteránů a bojovníků za svobodu.


Koncert pro budoucnost


Igora Orozoviče s jeho doprovodnou kapelou přizvali dramaturgové do letošního Koncertu pro budoucnost, který se opět bude konat 17. listopadu. Tématem letošního ročníku je Příroda. Člověk. Stroj. Koncert odstartuje v 16:30 hodin na Václavském náměstí v Praze. „Pozvání si moc vážím! Je to těšení i zodpovědnost. Chtěl bych, aby náš set přinesl především dobrou hudbu, trochu osobního názoru a hodně radosti a naděje. Což může znít trochu pateticky, ale to k takové akci patří. Radost sobě a snad i divákům uděláme například tím, že poprvé naživo zazpíváme s Anetou Langerovou náš duet Je to dávno, “ uvedl Igor Orozovič. Na koncertě vystoupí také Lipo, Vladimír 518, Rodan, skupiny Buty, Dunaj a mnoho dalších.


Kromě rozjeté sólové hudební dráhy se Igor Orozovič dál naplno věnuje filmovému a divadelnímu herectví. V neděli 19. listopadu uvede Česká televize v premiéře televizní film Cesta do tmy režiséra Jiřího Svobody a v TV Prima se Orozovič vrátí do chystané poslední série oblíbeného seriálu Polda. Vedle domovské scény Národního divadla, kde v premiéře 7. prosince ztvární Claudia v Shakespearově Hamletovi, hostuje v mnoha inscenacích dalších pražských divadel, například v muzikálu Davida Bowieho Lazarus (Městská divadla pražská), v čerstvě nastudovaném psychologickém dramatu Brácha (divadlo Ungelt) a samozřejmě v autorském Cabaretu Calembour, který spoluzaložil a skládá pro něj hudbu a který vstoupil do patnácté sezony své existence.

Připojené video