HANA ZAGOROVÁ

VÁNOČNÍ ALBUM A CO SE CHYSTÁ?

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6900-2

Navzdory tomu, že je to už více než rok, co nás Hana Zagorová navždy opustila, zájem o její tvorbu neslábne. Její nezaměnitelný hlas a charismatická osobnost nadchla za bezmála šedesát let působení na hudební scéně několik generací fanoušků. Její písně žijí dál! Supraphon letos na podzim vydal její první kolekci vánočních písní nahraných v letech 1975 až 2021 pod názvem Hana Zagorová – Mé svátky. Navíc v těchto dnech započalo nahrávání audioknihy podle její autobiografické knihy Dřív, než to zapomenu a již 19. prosince se uskuteční v pražské Lucerně první ze dvou vzpomínkových koncertů oslavujících odkaz devítinásobné držitelky Zlatého slavíka.


Hana Zagorová milovala sváteční adventní období a vždycky se na Vánoce těšila. Vědělo se, že už v létě začínala připravovat scénáře k vánočním koncertům v pražské Lucerně, kde chtěla vždycky potěšit a překvapit své věrné fanoušky. Tyto koncerty byly proslulé srdečnou atmosférou a také tím, že byly hodně dopředu beznadějně vyprodané. Hana Zagorová také nahrála v průběhu let celou řadu vánočních písní, které se již staly trvalou součástí vánočního období. Kdo by neznal její duety s Petrem Rezkem Vánoční tajemství? Kdo by si nezamiloval její osobní písničku Mé dětské svátky, v níž vzpomínala na své šťastné dětství? A jednou z posledních písní, kterou nahrála, byl duet s Markem Ztraceným Vánoce jako dřív. Je až s podivem, že na rozdíl od jiných pěveckých hvězd Zagorová nikdy nevydala ucelené vánoční album, i když o tom v posledních letech zcela vážně uvažovala. Měla už dokonce i pár nových songů připravených od písničkářky Radůzy, ale stále si nebyla jistá, jak by mělo takové sváteční album vypadat, a tak dávala raději přednost realizaci svých posledních tří studiových alb Vyznání, O lásce a Já nemám strach, která v průběhu posledních deseti let u Supraphonu vydala.

 

Supraphon ve spolupráci s dlouholetým spolupracovníkem Hany Zagorové producentem Lubošem Křížem sestavil sváteční kolekci nazvanou Hana Zagorové – Mé svátky, která vyšla na CD i v digitálních formátech a obsahuje nahrávky s vánoční a sváteční náladou ze všech dekád hudební kariéry Hany Zagorové. Některé z nich dokonce vyšly na CD poprvé.


Manžel Hany Zagorové operní pěvec Štefan Margita do bookletu nového CD připsal: „Vánoce s Hankou byly jako pohádka. Nezáleželo na tom, jestli jsme je slavili v našem útulném bytě plném světýlek a ozdob, nebo jsme je prožívali někde v zahraničí kvůli mé práci. Vždycky jsme si je dokázali udělat krásné a nezapomenutelné. Hanka milovala Vánoce a vždycky se na ně těšila. Už v létě začínala plánovat vánoční koncerty v Lucerně, kde chtěla udělat radost svým příznivcům. Během let nahrála i spoustu vánočních písniček. Jsem rád, že díky albu Mé svátky může být Hanka na Vánoce s námi.“

 

V těchto dnech započalo ve Studiu Khapka nahrávání audioknihy podle autobiografické knihy Dřív, než to zapomenu, kterou napsala Hanka Zagorová ve spolupráci s publicistkou Michaelou Zindelovou. Načítání se ujala herečka Vlasta Peterková, dlouholetá přítelkyně oblíbené zpěvačky. Audiokniha by měla vyjít příští rok v únoru, kdy se v O2 aréně uskuteční 6. února druhý koncert k poctě Hany Zagorové, tentokrát v produkci Leoše Mareše.

Připojené video