TATIANA DYKOVÁ

AUDIOKNIHA O BOŽENĚ NĚMCOVÉ!

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6806-2

Vydavatelství SUPRAPHON vydává v koprodukci s nakladatelstvím PROSTOR audiopodobu románu Božena Hany Wlodarczykové, která se podílela s Martinou Komárkovou na scénáři úspěšné televizní minisérie oceněné Českým lvem. Audioknihu načetla Tatiana Dyková, prolog načetl Vojtěch Dyk. Nahrávka v celkové stopáži přes třináct a půl hodiny vyjde již v pátek 1. prosince 2023 na 2CD-mp3 i v digitálních formátech.


Životní příběh Boženy Němcové byl nejprve zpracován v úspěšné televizní minisérii Božena a potom ve stejnojmenné knize Hany Wlodarczykové. Všechny události zaznamenané v románu vycházejí z reálných záznamů, korespondence i dostupných vzpomínek pamětníků. Poznáváme v něm skutečně bystrou, inteligentní a nadanou krásnou ženu, která naplno snila a naplno žila, a svými názory i jednáním jako by předběhla dvě století a byla naší současnicí.

 

„Vždycky mě fascinoval mýtus, který se kolem osobnosti Boženy Němcové vytvořil. To, že málokdo přečetl její knihy, ale každý měl na ni názor. Práce na scénářích nás spolu se scenáristkou Martinou Komárkovou dostala hlouběji k porozumění, kým Božena byla a kým se stala, jak se ona sama a její okolí spolupodílely na vytvoření mýtu o ní. To bylo opravdové dobrodružství. A televize nám umožnila o ní vyprávět otevřeně, bez předsudků a dobového idealizování. Kniha pak vznikla z mé potřeby dovysvětlit a doříct, co se do televizní minisérie nedostalo. Udělat za těmi roky práce tečku,“ uvedla autorka Hana Wlodarczyková.

 

Audiokniha Božena vznikala letos v září v pražském Studiu Khapka, kde román načetla herečka Tatiana Dyková, která se do května objevovala v úspěšné inscenaci, věnující se osudům Boženy Němcové Neumím jinak než láskou, v divadle Viola. Prolog načetl Vojtěch Dyk a režii měla producentka Supraphonu Naďa Dvorská. Autorka Hana Wlodarczyková k tomu poznamenala: „Z toho, že román načetla Táňa Dyková, mám velkou radost. Ona je báječná, inteligentní a empatická herečka. Už nevím, kdo moudrý řekl, že každý román se píše dvakrát: poprvé ho píše autor, podruhé čtenář, když si ho čte. A když do toho vstupuje herec se svou interpretací, tak román vlastně píše potřetí. Interpretace textu je velké dobrodružství, a na to dobrodružství s Táňou jsem se moc těšila.“


 

Audiokniha vychází 1. prosince na 2CD-mp3 a v digitálních formátech v celkové stopáži třináct hodin třicet sedm minut v koprodukci nakladatelství PROSTOR a vydavatelství SUPRAPHON.

Připojené video