RADŮZA

ADVENT S AUDIOKNIHAMI

Koupit album
Katalogové číslo: RR07

Radůza je známá nejen jako písničkářka, ale také jako literární autorka. Zatímco její pohádková audiokniha Uhlíř, princ a drak je dostupná v digitálních aplikacích, její další čtyři audioknihy byly dosud v digitálních servisech nedostupné. Vyšly totiž jako speciální dárky k tištěným knihám nebo hudebním CD. To se ale nyní změní! Radůza se rozhodla udělat svým fanouškům radost tím, že jim postupně zpřístupní všechny své audioknihy v digitální podobě.



Čáp nejni kondor (vychází 1. 12. 2023) – třináct autobiografických povídek, kterými se Radůza vrací do dětství. Přesvědčivě a s humorem načrtává realitu sklonku 70. let. Líčí dětství na venkově očima hubené svéhlavé holčičky, která už ve svých čtyřech letech má na život jasný názor, a jejím prostřednictvím vypráví historky rodinné i vesnické a vykresluje citlivý literární obraz svých prarodičů i rodinných peripetií. V povídkách s lapidárními názvy (Veranda, Kondor, Zavinovačka atd.) vykresluje babičku a dědu, a především jejich venkovský způsob života – od všudypřítomného koloběhu: pouť, narozeniny, práce na dvoře, zabíjení králíků, nemoci psů, malé vesnické katastrofy, po nepodstatné detaily, které však dodávají textu naprosto hmatatelný rozměr a přenášejí nás do atmosféry vesnice, která dnes už v podstatě zanikla. Dojemné vyznění audioknihy umocňuje interpretka úvodní povídky – Radůzina dcera, která ji načetla a pak také bonus, který se objevuje vůbec poprvé. Je jím digitalizovaná nahrávka z počátku osmdesátých let, kde slyšíme recitovat jedenáctiletou Radůzu a také hlasy jejích prarodičů a rodičů.

 

Marathon, příběh běžce (vychází 8. 12. 2023) – K písničkovému albu Radůza napsala i knihu povídek tvořících souvislou dějovou linku. Autorka popisuje příběh člověka, který v různých podobách prochází bitvami napříč staletími. Vyprávění začíná bitvou u Marathonu a končí na přelomu let 1945/46 v Sudetech, kde vrcholí jeho humanistické a protiválečné vyznění. Audiokniha připomíná, jak bolestné jsou válečné ztráty bez ohledu, na čí straně jsou.

 

O Mourince a Lojzíkovi (vychází 15. 12. 2023) – pohádkové příběhy o tom, co se stane, když zůstane malá princeznička sama na zámku, když se princ musí ženit a zamiluje se do víly, nebo když království napadne sedmihlavý drak mající problémy se zuby. A jak to bylo s učencem z Turecka, který se vydal do světa na zkušenou. Pohádky načetla jejich autorka Radůza, která je doplnila o hravé písničky.

 

Muž s bílým psem aneb Píseň o svobodě (vychází 22. 12. 2023) – načtené Františkem Segradem a Radůzou. „John Wood – muž, který bojoval a žil pro svůj sen, muž, který kráčel s bílým psem" - to je fiktivní hrdina, kterého si zamilujete! … Tak jako u svého titulu Marathon, příběh běžce spojila Radůza i u Muže s bílým psem několik svých dovedností a napsala novelu. Část knihy načetl František Segrado už při vydání písničkového alba. Letos v listopadu ji ještě do samostatného audioknižního kompletu do načetla Radůza. Poprvé se tak zde k posluchačům dostává jako samostatná a kompletní audiokniha.


www.raduza.cz